fbpx
deMens.nu

Tweedaagse conferentie over de rol van humanisme in strijd tegen o.a. klimaatverandering (VUB)

VUB haalt vooraanstaande Amerikaanse politiek filosoof William Connolly naar Brussel

Tweedaagse conferentie over de rol van humanisme in strijd tegen o.a. klimaatverandering
Op 7 en 8 oktober 2019 organiseren de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Universiteit voor Humanistiek (UVH) en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunst (KVAB) de conferentie “Entangled Humanism – Rethinking humanity in the face of social and ecological concerns” . Het thema van deze bijeenkomst is het ‘Entangled humanism” van Amerikaans politicoloog William Connolly, die er een uitzonderlijke keynote geeft en met andere experts in dialoog gaat over de toekomst van humanisme. Het aanvragen van een interview gaat via de persrelaties van de VUB.

  • Praktisch
    Datum: 7 en 8 oktober
    Locatie: Paleis der Academiën – Hertogsstraat 1, 1000 Brussel
    Een toegangsticket kost 50 euro per dag, twee dagen komen op €75

Connolly werkt vandaag als hoogleraar aan de Johns Hopkins University en focust zich op de mens en zijn gedrag tijdens het Antropoceen, een nieuw geologisch tijdperk waar de aarde duidelijk sporen vertoont van menselijke activiteit zoals landbouw en CO2-uitstoot. Om een antwoord te bieden op de uitdagingen die het gevolg zijn van deze activiteiten zoals klimaatverandering en gewelddadige conflicten, pleit Connolly onder meer voor “deep pluralism”. Hierbij werken mensen en bevolkingsgroepen met andere en vaak botsende overtuigingen ondanks hun verschillen aan een gezamelijke oplossing.

Daarnaast is er volgens de Amerikaanse politicoloog ook nood aan zogenaamd “entangled humanism” dat er van uit gaat dat alle vormen op aarde met elkaar verbonden zijn en afhankelijk zijn van elkaar. Connolly gelooft dat de mens nieuwe relaties moet aangaan met andere mensen en vormen van leven.
“Het traditioneel humanisme dat streeft naar zoveel mogelijk vrijheid voor het individ zonder schade te berokkenen aan anderen, heeft in het licht van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde en klimaatverandering veel kritiek gekregen. Die wordt namelijk veroorzaakt door te veel te streven naar individuele vrijheid. Het is absoluut nodig om het humanisme daarom te ‘heruitvinden’ om het hoofd te bieden aan uitdagingen en haar plaats in de wereld van morgen te bestendigen. De theorie die Connolly poneert is daar een interessante piste voor” vertelt Hans Alma van de VUB.

Gedachten wisselen

Tijdens de conferentie gaan verscheidene experts in humanisme in op Connolly’s theorie en wordt nagegaan hoe die praktisch uitgevoerd kan worden. Het gedetailleerde programma vindt u onderaan. De conferentie gaat door op 7 en 8 oktober in het Paleis der Academiën in Brussel. Een toegangsticket kost 50 euro per dag, twee dagen komen op €75. Voor het complete programma en inschrijvingen: https://www.vub.be/en/events/2019/entangled-humanism.

Voor meer informatie, contacteer:
Prof. dr. Hans Alma
hendrikjen.alma@vub.ac.be
+32 (0)470706314