fbpx
deMens.nu
Kurt Van Eeghem

Niet gerust op dat het zo blijft

Column verschenen in deMens.nu Magazine jg8 nr4

Kurt Van Eeghem

Donald Trump leunt achterover in het Witte Huis. Hij vindt zijn ambstwoning een stulpje in vergelijking met zijn Trump Tower, dat gouden paleis in New York vol opulente ‘pump’. Zijn vader, een migrant van Duitse afkomst, boerde goed en Donald heeft nu eenmaal geen smaak. So what? Maar Trump leidt de grootste economie van de wereld. Dat doet ie beurtelings vanuit zijn sofa, waar Fox News hem ‘intellectueel’ de weg wijst, of leunend op een golfstick in een van zijn vele resorts.

Trump werd met de helm geboren, hij erfde niet alleen het fortuin maar ook het ‘groot bakkes’ van ‘sein Vater’. Dat en een portie geluk lieten het fortuin groeien, ondanks de vele domme beslissingen. Bijna gingen de Trumps failliet na alweer een ‘gaffel’ van Donald.

Trump heeft een vreemde relatie met het vrouwelijk deel van de mensheid. Als de dames niet beantwoorden aan zijn schoonheidsideaal gebaseerd op de begrippen ‘tits and ass’, worden ze geschoffeerd. Wie jong en sexy is, kan op een ‘grab’ rekenen. ’s Werelds belangrijkste politicus is trots op dat aberrante gedrag. De vrouw is een gebruiksvoorwerp en ‘America is great’ net omdat het een mannenwereld is. Wie het tegendeel beweert, is een loser.

 

“Ik schrik telkens weer

van het onversneden racisme …”

 

Trump, nochtans aartslui, baande zich, luid roepend en alle wetten aan zijn laars lappend, een weg door de vastgoedsector. Nu bestuurt hij al twee jaar op identiek dezelfde manier de Verenigde Staten. De weldenkende wereld dacht dat hij onderweg zou tuimelen, maar Wall Street draait als een tiet en al is dat niet meteen zijn verdienste, het is het enige wat telt.

Naast zijn golfstick houdt Trump van zijn iPhone. Trump twittert gedurig dat ‘America’ nog nooit zo ‘big’ is geweest als nu. Hij bluft een eind weg en wie dat tegenspreekt, krijgt een blik bagger over zich. Zo twittert Trump zich naar een tweede ambtstermijn en hij wordt daarbij gesteund door een achterban die elke sneer luidop nazegt. Het zijn makkelijke zinnetjes waarvan de woorden consequent in een verkeerde volgorde staan. Ze bereiken moeiteloos de harten van Alt-right en van de verwaarloosde onderkant van de Amerikaanse beschaving. Trump is hun ‘foertstem’ – een fenomeen dat ook bij ons aanslaat. Trumps tweets hangen aaneen van de leugens, maar ‘het werkt’.

Vier gekleurde vrouwelijke leden van het Huis van Afgevaardigden, drie van hen zijn in Amerika geboren, formuleerden onlangs kritiek op het immigratiebeleid. Hun recht en hun plicht. Toen stuurde Trump een uiterst agressieve tweet de wereld in: “Zo interessant om te zien hoe ‘progressieve’ Democratische leden van het Huis, die uit landen komen waar de regeringen een complete en totale catastrofe zijn, de slechtste, meest corrupte en meest ontoereikende ter wereld (als ze zelfs al een regering hebben), nu op een luide en hatelijke manier de burgers van de Verenigde Staten, het beste en machtigste land ter wereld, komen vertellen hoe we ons beleid moeten voeren. Waarom gaan ze niet terug om de totaal gebroken en door misdaad geïnfecteerde plaatsen waar ze vandaan komen, te helpen opknappen. Dan kunnen ze terugkeren en ons tonen hoe het moet. Deze plaatsen hebben jullie hulp dringend nodig, jullie kunnen niet snel genoeg vertrekken.”

Ik lees en herlees de tweet van Trump en schrik telkens weer van het onversneden racisme. Het is van WO II geleden dat een westerse regeringsleider zo onversneden racistisch te keer ging. De wereld draait nog immer om haar as en rond de zon, maar als de belangrijkste politicus van onze planeet straks ook echt wordt herkozen, ben ik er niet gerust op dat dit zo blijft.

Foto bovenaan © Isabelle Pateer

Kurt Van Eeghem is presentator, acteur en schrijver. Meer lezen?