fbpx
deMens.nu

Kan ik iets voor je doen?

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg8 nr4

Koffie wordt niet voor niets een ‘bakje troost’ genoemd. Het boekje Kan ik iets voor je doen? geeft de link tussen die twee begrippen evenwel een totaal nieuwe invulling. Creatief rouwbegeleidster Wilma Koolstra bouwde dit prentenboek over troost namelijk op aan de hand van illustraties met … jawel, koffiegruis. Een vormgeving die zowel sober als origineel oogt en door haar ingetogenheid het verhaal perfect ondersteunt.

Anne-Flor Vanmeenen

Veertje is een vogel die haar vriendje verliest, en daarmee ook de kleur in haar vleugels. Ze treurt maar trekt toch op pad om troost te zoeken bij anderen. Tijdens haar omzwerving kruist ze andere vogels en allemaal hebben zij een tip: wandel, vlieg, zing … Telkens voelt ze een sprank nieuwe moed, maar het blijft een proces van vallen en opstaan. Na de roze wolk volgt een donkere, na een leuk moment duikt ze in de tranenzee.

Een mooie vertaling van een reëel rouwproces dus, waar herstel ook geen lineair proces is en veel zaken kunnen helpen, maar niets honderd procent. Haar vriendje krijgt Veertje niet terug, maar bij elke troostende activiteit komt er een streepje kleur terug in haar bleke vederdek. Als ze sterk genoeg staat, komt ze uiteindelijk tot het moment dat ze herinneringen kan toelaten en koesteren. Waar een herinnering eerst nog een ontwrichtende ervaring was, is het nu ook een bron van troost en warmte. Veertje besluit: mijn vriendje is er niet meer bij, maar ik draag hem wel overal met me mee, in mijn hart.

Simplistisch? In zeker zin wel. Het is dan ook een prentenboek, geen roman met gelaagde personages en complexe verhaallijnen. Toch kan eenvoud niet gelijkgesteld worden met simplisme. De boodschappen die je uit het boek zou kunnen opmaken zijn zeer accuraat: probeer op zoek te gaan naar wat jou kan sterken; troost kan je op vele manieren ervaren; niemand heeft de waarheid in pacht; rouwen verloopt met ups en downs; en voor de omgeving: wees nabij.

De titel is niet zonder reden Kan ik iets voor je doen? – we mogen die vraag gerust wat vaker stellen, zelfs al weten we vanuit onze eigen onmacht soms in de verste verte niet wat we zouden kúnnen doen. Alleen al de vraag kan een troost op zich zijn … Al is het boekje niet belerend opgesteld, de aandachtige lezer kan er veel wijsheid in vinden. Leuk voordeel: je zou er dus ook heel wat mee kunnen doen in workshops, lotgenotengroepen, voordrachten, je eigen gezin, enzovoort. Er staan geen voorgekauwde oefeningen in, maar de aanknopingspunten zijn troef.

Je voelt in elk geval dat de auteur vanuit een doorleefde persoonlijke en professionele ervaring spreekt. Wilma Koolstra heeft een praktijk voor tekentaal, “omdat je iets wil (be)tekenen”. Creatieve werkvormen zijn voor haar duidelijk een vertrouwd kanaal om alles wat (nog) niet onder woorden te brengen valt, uitdrukking en erkenning te geven. Een karrenvracht aan ervaring die achter zo’n boekje schuilt, én meteen ook een verklaring hoe iemand bij koffie terechtkomt. Outside the box denken is duidelijk een gecultiveerd talent van Koolstra. We wisten al dat koffiegruis vruchtbaar was in letterlijke zin, maar nooit gedacht dat het ook figuurlijk zoveel voeding zou kunnen geven. Verrassend hoe poëtisch het geheel werd, koffiedik kijken was nog nooit zo zinnig.

Kan ik iets voor je doen?
Wilma Koolstra
Uitgave in eigen beheer, 2018
Meer informatie vind je hier.