fbpx
deMens.nu

Laatste wensen, een planner voor je nalatenschap

Nieuw in het aanbod van het huisvandeMens (West-Vlaanderen)

Dit initiatief wordt mogelijk uitgebreid naar andere provincies

Mensen nemen steeds meer zelf de regie over hun levenseinde in handen, waar mogelijk. Ze formuleren hun wil via de bestaande wettelijke documenten voorafgaande zorgplanning of ze plannen zelf hun uitvaart. De huizenvandeMens spelen in op die tendens en hebben sinds kort een boekje ‘Laatste wensen – een planner voor je nalatenschap’ in het aanbod. Hierin kan je heel wat zaken noteren, zoals regelingen voor je uitvaart: welke muziek je wenst, welke kist of urne je wil en zo meer. Of wat er moet gebeuren met je sociale media accounts, je telefoon of je huisdieren. Alle mogelijke wensen kan je invullen in 1 boekje en bewaren voor je nabestaanden.

Veel mensen vergeten liever dat er ooit een einde komt aan hun leven. Heel begrijpelijk. Toch leidt iemand z’n dood soms tot verwarring, discussies en dilemma’s bij de nabestaanden die op een emotioneel moment ook een aantal praktische zaken moeten regelen.

De consulenten van het huisvandeMens ontmoeten vaak mensen in deze situatie. Bij de organisatie van een afscheidsplechtigheid, bij ondersteunende rouwbegeleiding of bij informatiegesprekken rond voorafgaande zorgplanning: steeds vaker uiten mensen de behoefte om alles eens op een rijtje te zetten en zelf een stuk de regie over hun afscheid in handen te nemen.

Het huisvandeMens wou aan deze groeiende vraag tegemoet komen en werkte daarom een boekje ‘Laatste wensen, een planner voor je nalatenschap’ uit. Dit is een vorm van zelfzorg én zorg voor je nabestaanden. Het huisvandeMens hecht als vrijzinnig humanistische dienstverlener veel belang aan zelfbeschikking en aan ieders unieke verhaal.

Je kan in het boekje heel wat regelingen voor je uitvaart noteren. Welke muziek je wenst. Welke kist of urne je wil. Wie je er graag bij wil bij hebben op je uitvaart. Ook wat er moet gebeuren met je sociale media accounts, je telefoon of je huisdieren. En hoe je je materiële nalatenschap voor ogen hebt.

Je vindt in het boekje ook uitleg over hoe je bepaalde regelingen verder rechtsgeldig kan uitwerken. Het is bedoeld als een aanzet tot gesprek met anderen en/of een hulpmiddel voor jezelf. Het helpt je om na te denken over wat je zinvol acht.

Het boekje ‘Laatste wensen, een planner voor je nalatenschap’ is gratis te verkrijgen bij alle locaties van de vrijzinnige gemeenschap in West-Vlaanderen: de huizenvandeMens in Brugge, Roeselare, Diksmuide, Kortrijk en Ieper (open elke weekdag van 9.00 uur tot 16.30 uur en op afspraak) en de vrijzinnige centra in Brugge, Blankenberge, Oostkamp, Oostende, Bredene, Koksijde, Waregem, Harelbeke, Menen en Kortrijk (openingsuren verschillend naargelang).

Via www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/laatste-wensen.pdf kan je alvast het boekje doornemen, haal het op om het in te vullen!