fbpx
deMens.nu

Nobelprijswinnaar schrijft brief aan Mubarak Bala

Nobelprijslaureaat voor de literatuur Wole Soyinka schrijft vandaag een brief van solidariteit naar Mubarak Bala op zijn 100ste dag in gevangenschap. Bala is de president van de Humanist Association of Nigeria en werd in april gearresteerd op grond van blasfemie.

Wole Soyinka was ooit zelf het slachtoffer van politiek gevangenschap in de jaren 1960. Tijdens zijn 22 maanden durende detentie smokkelde hij zijn gedichten de gevangenis uit op toiletpapier.

In zijn brief, die vandaag gepubliceerd werd door Humanists International, bewondert Soyinka het doorzettingsvermogen van Mubarak Bala in zijn strijd tegen religieus onrecht en fanatisme. Hij roept Bala op om vol te houden en toont hem dat alle humanisten wereldwijd achter hem staan.

Lees de volledige brief hier

“But I know too, that with each passing day you will reach further into your reserves – reserves that you have always thought finite – and discover strength of which you had never dreamed.”

“You have lived. You have stood against the tide of religious imperialism. You have fought for all Humanity, to ensure a better, fairer, world for all. You have not sought to appease those that treasure scrolls. You have not bowed to pressure to revere their unseen deities.”

“I write today to tell you that you are not alone, there is a whole community across the globe that stands beside you and will fight for you. We will not rest until you are free and safe.”

 

Niet alle humanisten kunnen in overeenstemming met hun waarden en gedachtegoed in vrijheid leven. Veel humanisten en atheïsten moeten “in de kast” leven uit angst voor uitsluiting, discriminatie, vervolging of een gevangenisstraf. In veel landen kun je zelfs vermoord worden voor je humanistische gedachtegoed, hetzij door een straf uitgesproken door de overheid, hetzij door burgergeweld.

Humanists International strijden al jaren voor de veiligheid van humanisten in gevaar. Daarvoor rekenen ze op de steun van donaties om hun werking te kunnen verderzetten.

Wil je graag iets bijdragen? Dat kan door op onderstaande link te klikken. #protecthumanistsatrisk