fbpx
deMens.nu

#FreeMubarakBala

Update 16/10

Gisteren werd de zitting van het hooggerechtshof uitgesteld tot maandag 19 oktober. Eén van de rechters zou zich ziek gemeld hebben. Dit uitstel is er één in de reeks van velen.

Het verzoekschrift inzake fundamentele basisrechten voor Mubarak Bala wordt op 15 oktober gehoord in het hooggerechtshof van Abuja in Nigeria. De advocaten van Bala vragen dat Nigeria zijn eigen grondwet en alle internationale verdragen naleeft door hem een eerlijk proces te gunnen en het recht op vrijheid van denken en expressie te garanderen.

Mubarak Bala, de voorzitter van “the Humanist Association of Nigeria”, werd op 28 april in Kaduna in het Noorden van Nigeria gearresteerd voor ‘blasfemie’. Sindsdien zit hij vast in de gevangenis zonder aanklacht. Tot voor kort werd hem elk contact met de buitenwereld verhinderd.

Op 7 oktober kregen humanisten wereldwijd te horen dat Mubarak Bala eindelijk, na vijf lange maanden isolatie, een advocaat mocht spreken. Die toegang werd hem gegeven nadat geruchten de ronde deden dat Bala zou vermoord geweest zijn.

James Ibor, die het juridisch team van Mubarak Bala aanstuurt, had het volgende te zeggen:

“Mubarak kon onlangs met mijn collega spreken. Hij gaf aan dat andere gedetineerden dreigen hem te vermoorden als hij zich niet tot god zou keren. Hij leeft nu in constante angst voor zijn eigen leven en dat van zijn vrouw en kind.”

Humanists International

De eisen van Humanists International zijn duidelijk: Bala moet officieel worden aangeklaagd of anders dient hij vrijgelaten te worden. Indien hij aangeklaagd wordt dan moet hij naar een neutrale locatie overgebracht worden waar het recht op een eerlijk proces gegarandeerd kan worden.

Humanists International is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor mensen als Bala. Mensen die in onveilige situaties zitten doordat ze zich uitten als humanist of niet-gelovig.

Wat kan jij doen?

Verspreid dit nieuws vandaag zo veel mogelijk onder #freemubarakbala. Hoe meer bereik wij internationaal genereren, hoe meer onze gemeenschap gehoord wordt. Laat de wereld zien dat wij achter Mubarak Bala staan!