fbpx
deMens.nu

Balanceren tussen macht en onmacht

Patient empowerment als grondslag voor gelijkwaardigheid in de relatie patiënt-arts

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr3. Lees hier meer recensies.

Hilde Vandervelde

ECover boekdgard Eeckman is doctor in de media- en communicatiestudies, met bijzondere aandacht voor patient empowerment, en al vijftien jaar communicatiemanager van het Universitair Ziekenhuis Brussel.

Het boek Balanceren tussen macht en onmacht is een warm en goed beargumenteerd pleidooi voor een gelijkwaardige relatie tussen patiënt en zorgverlener. Het betoog is gebaseerd op actuele wetenschappelijke onderzoeken, aangevuld met Eeckmans persoonlijke ervaringen in de gezondheidszorg. Met altijd de mens als centrale gegeven, de mens zowel in de patiënt als in de zorgverlener.

Patient empowerment betekent dat patiënt en zorgverlener informatie, kennis en ervaring delen, dat ze argumenten uitwisselen, dat ze samen beslissen en gelijkwaardig zijn. Omdat gelijkwaardigheid een essentiële waarde is, die des te belangrijker is als een mens ziek is en daardoor extra kwetsbaar. Want door de jarenlange, langzame achteruitgang van zijn moeder heeft Eeckman aan den lijve ervaren hoe mensen door ziekte afhankelijk kunnen raken. Tegelijk bestudeerde hij wat dat voor een patiënt betekent, en formuleerde hij inzichten over hoe zorgverlener en patiënt daarmee kunnen omgaan.

 

Balanceren tussen macht en onmacht. Patient empowerment als grondslag voor gelijkwaardigheid in de relatie patiënt-arts
Edgard Eeckman
Politeia, 2019
ISBN 9782509035257

Foto bovenaan © Shutterstock.com