fbpx
deMens.nu

Beginnen over het einde

Over euthanasie bij dementie

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr3. Lees hier meer recensies.

Joke Goovaerts

Voor de Nederlandse journalist en schrijver Henk Blanken, geboren in 1959, is er geen weg terug. Negen jaar geleden werd bij hem de ziekte van Parkinson vastgesteld en daardoor heeft hij een grote kans om dement te worden. Hij wil zolang mogelijk blijven leven, maar als dementie zijn geest laat verdampen, wil hij ‘op tijd’ euthanasie.

“Als je wel de pech hebt dat je de hele rit moet uitzitten, raak je de grip kwijt op al het andere dat je tot mens maakte”, noteert hij. Het boek Beginnen over het einde is een manifest over euthanasie bij dementie. Waarom is euthanasie bij dementie zo moeilijk? Hoe kan je, getroffen door dementie, ‘op tijd’ doodgaan? Blanken schrijft: “Wie aan dementie lijdt en niet ‘te laat’ wil sterven, moet ‘te vroeg’ om euthanasie vragen omdat ‘op tijd’ te moeilijk is.” Henk Blanken pleit ervoor dat zijn naasten over zijn leven moeten kunnen beslissen, op het moment dat hij dat zelf niet meer kan.

Beginnen over het einde is prachtig en openhartig geschreven. De aftakeling en het omgaan met de dood zijn confronterend en zetten aan tot reflectie. Henk Blanken houdt een pleidooi voor een respectvol en menswaardig levenseinde.

 

Beginnen over het einde. Over euthanasie bij dementie
Henk Blanken
De Correspondent, 2019
ISBN 9789083000749

Foto bovenaan © Shutterstock.com