fbpx
deMens.nu

Een bank vooruit

Leerkrachten niet-confessionele zedenleer over hun vak

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr3

Naam: Anand Debusschere

Aantal jaren voor de klas: 4

Scholen: De Wijze Eik, BS Mijlpaal, BS Gentbrugge, De Oogappel

Jaren: 1ste tot en met 6de leerjaar basisonderwijs

 

 

Hoe ga je met het thema gelijkwaardigheid m/v/x aan de slag in de lessen niet-confessionele zedenleer?

Zijn het in deze coronacrisis vooral moeders die hun kinderen begeleiden bij hun schoolwerk?” Dat las ik in een artikel op de website van VRT NWS. Het stuk confronteert de lezer met het feit dat de aloude genderpatronen nog lang de wereld niet uit zijn. In de lessen niet-confessionele zedenleer worden stereotypen als deze, vooroordelen en traditionele rolpatronen in vraag gesteld en bespreekbaar gemaakt. Waarom voetballen jongens en spelen meisjes met poppen? En hoe zit het met de verdeling van de taken thuis?

Ik maak graag gebruik van het socratisch gesprek. Aan de hand van nauwkeurig gestelde vragen gaan we samen op zoek naar de waarheid. Ik dring mijn mening niet op aan de kinderen, maar laat ze zelf hun eigen meningen en gedachten onderzoeken. De leerlingen krijgen daarbij de instructie om hun standpunten met argumenten te onderbouwen en goed te luisteren naar wat de anderen te zeggen hebben.

Om het inlevingsvermogen te stimuleren, reik ik verhalen van leeftijdsgenoten aan. Zo vertel ik het verhaal van een meisje dat graag voetbalt, terwijl haar papa haar liever naar de paardenclub ziet gaan. Of het verhaal van de jongen die door zijn vrienden wordt uitgelachen, omdat hij ballet wil volgen. Waarom hebben die kinderen het zo moeilijk? Mogen ze niet de vrijheid hebben om te kiezen voor wat hen gelukkig maakt?

Ook als we het over kindermode hebben, krijgen we al vlug te maken met gebruiken en regels. Hoe komt het dat jongens geen rokken of kleedjes mogen dragen? Als we naar andere culturen kijken, dan lijken rokken en kleedjes wél mogelijk voor mannen. Andere cultuur, andere regels.

Zijn er dan geen verschillen tussen meisjes en jongens? Jazeker, en het zou een vergissing zijn om gelijkwaardigheid met gelijkheid te verwarren. We willen geen gelijkheid nastreven, we willen kinderen leren dat de verschillen er mogen zijn en dat elk gender de wereld rijker maakt. We leren de kinderen dat er schoonheid zit in het verschil, en dat we de vrijheid hebben om te experimenteren met ons leven. We hoeven ons niet te laten leiden door oude patronen die ons geluk in de weg staan, maar het is ook oké als je mama je helpt met je schoolwerk.

Foto bovenaan © Shutterstock.com