fbpx
deMens.nu

Redelijk Eigenzinnig: Why do we put up with poverty?

Op 20 oktober gaat Redelijk Eigenzinnig / 6de editie van start. Dit jaar staat alles in het teken van de volgende prangende vraag: Why do we put up with poverty?

Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinaire en meertalige lezingen- en activiteitenreeks van de Vrije Universiteit Brussel, zowel voor studenten als voor een breed publiek. Redelijk Eigenzinnig wil aanzetten om kritisch te reflecteren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken en wil een brug slaan tussen de academische wereld, het werkveld en de publieke sfeer.

Elk jaar neemt Redelijk Eigenzinnig één centraal thema onder de loep. De zesde editie (2020-2021) verkent het thema armoede. Hoe groot is de ongelijkheid tussen arm en rijk? Bedreigt deze ongelijkheid democratie en vrede? Welke ingrepen zijn nodig om de kloof te dichten, of in elk geval kleiner te maken? Hoeveel rijkdom hebben we nodig om goed te leven? En van alle vragen deze ene: kunnen we armoede de wereld uit krijgen? Vier avonden wordt de armoedeuitdaging vanuit diverse invalshoeken verkent.

Bekijk het programma.

De lezingenreeks wordt vanavond, 20 oktober, om 18u op gang getrokken met de bekende filmmaker Ken Loach die o.l.v. Karl Verstrynge in gesprek gaat met de studenten. Ken Loach staat bekend als een sociaal-geëngageerde cineast die de problematiek van armoede, onderdrukking en precariteit scherp en gevoelig in beeld brengt.

Van meet af aan werd beslist om alle lezingen als video lectures aan te bieden en hiervoor wordt er samengewerkt met BOZAR en CrossTalks. Zij stellen deze beschikbaar in de reeks “Repairing the Future” en via hun algemene werking aan het bredere publiek.

Links naar de opnames van de lezingen of lifestreaming zijn beschikbaar op de website van Redelijk Eigenzinnig.