fbpx
deMens.nu

Brief aan onze leerkrachten niet-confessionele zedenleer

We zijn allemaal geschokt door de extreem gewelddadige moord op een leerkracht in Parijs vorige vrijdag. Volgens de eerste, nog onvolledige, berichtgevingen was de moord een reactie op het feit dat leraar Samuel Paty karikaturen van de profeet Mohammed in de klas had gebruikt als opstap naar een groepsgesprek over de vrijheid van meningsuiting.

Door Freddy Mortier en Sylvain Peeters

Ons raakt dit dubbel zo hard, want wij leggen meteen de link met onze bijzondere opdracht in het officieel onderwijs.

Onze leerkrachten niet-confessionele zedenleer staan voor de klas precies omdat zij rotsvast geloven in de kracht van ons vak om bruggen te bouwen tussen diverse culturen en de universele waarden van de Verlichting.

Frankrijk is België niet. En uit één feit, hoe brutaal en onmenselijk ook, kunnen niet plots grote en definitieve maatschappelijke besluiten worden getrokken. Het is wel duidelijk dat niemand iets wint bij dit soort geweld, behalve dan fanatici en populisten. Beiden spinnen zij garen bij dergelijke uitspattingen. Het maakt het er voor hen makkelijker op, middenin alle angst, woede en commotie, om een wig te drijven tussen mensen en op groepsidentiteit te beginnen spelen. We moeten ons ook hoeden voor gematigde reacties die dergelijke excessen uitspelen om de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen. Zijn er nu eenmaal geen “compromissen” nodig?

Onze opdracht is en blijft dammen op te werpen, zodat deze lopende vuurtjes doven voordat ze het kruitvat bereiken. Wij dragen onze waarden van vrijheid, gelijkheid en solidariteit onvermoeibaar uit, we blijven gemeenschappen met elkaar verbinden op de platformen van verdraagzaamheid en Vrij Onderzoek. We doen dat via onze collega’s in de huizenvandeMens; in de gevangenissen; het leger; in de zorgsector; en we blijven dat met passie en branie doen in de lessen niet-confessionele zedenleer.

Onze steun gaat uit naar alle leerkrachten ter wereld in het algemeen en naar onze leerkrachten niet-confessionele zedenleer in het bijzonder.

Freddy Mortier

voorzitter deMens.nu

Sylvain Peeters

voorzitter RIKZ.Z

Lees ook op nczedenleer.be