fbpx
deMens.nu

Herdenken in tijden van corona

Traditioneel organiseren een aantal huizenvandeMens een herdenkingsplechtigheid voor de dierbaren wiens afscheidsplechtigheid ze begeleid hebben. Niet iedereen heeft behoefte aan zo’n gedeeld moment, maar voor wie wel deelneemt is het steeds een moment van steun, troost en herkenning. Het ‘samen’ stilstaan en erkenning geven aan het blijvend gemis kan veel betekenen. Maar net dat ‘samen’ blijkt dit jaar moeilijk te verwezenlijken. Toch zijn we ervan overtuigd dat in warmte en verbondenheid herdenken en aandacht hebben voor verdriet belangrijk zijn. Een menselijk gebaar ter ondersteuning dat – misschien nu meer dan ooit – nodig is.

“Dank u voor deze prachtige herdenking in deze moeilijke dagen ook aan alle vrijwilligers jullie doen prachtig werk 💕” (huisvandeMens Antwerpen)

Dit jaar nodigen we daarom de nabestaanden niet uit om naar ons te komen. Wij gaan naar hen toe. Niet letterlijk natuurlijk. Via een online herdenkingsmoment worden we binnengelaten in vele huiskamers, in de intimiteit van de eigen leefwereld.

En via beelden, muziek, teksten nemen we de mensen mee op wandel langs herinneringen en gemis. Ieder in zijn eigen huis, haar eigen thuis, maar wel gezamenlijk op hetzelfde moment. We zien samen de namen passeren van de dierbaren die we missen. Namen die vooraf door de nabestaanden zelf op kaartjes werden geschreven om toch die persoonlijke inbreng en betrokkenheid te behouden.

“We vonden het een mooie plechtigheid waarin beeld en tekst sprekend zijn voor het gemis. Een mooi troostmoment.” (huisvandeMens Roeselare)

Het is anders, dat zeker. Maar het is ook een kans: de beschutting van je woonkamer maakt misschien een andere intensiteit in beleving mogelijk, de beslotenheid zet misschien aan tot meer uitwisseling en ondersteuning binnen je bubbel. Afstand en nabijheid, dat waren wel de uitdagingen in 2020. Ook op het vlak van herdenken.

Meer info over afscheid nemen vind je hier

Lees verder onder de video om alle reacties op de online herdenkingsplechtigheden te zien.

 

Dat de herdenkingsplechtigheden ondanks alle restricties toch hebben kunnen plaatsvinden werd door de deelnemers warm onthaald. Dat valt te lezen in alle reacties die de collega’s van de huizenvandeMens hebben mogen ontvangen. Alle namen zijn weggelaten uit respect voor de auteurs.

Oprechte dank voor de aangeboden en bij wijle verrassende momenten van introspectie en verwondering n.a.v. het heengaan van geliefden, familie, vrienden, collega’s en kennissen tijdens dit vermaledijde jaar. (huisvandeMens Aalst)

Ik word er stil van, mooi… (huisvandeMens Aalst)

YouTubefilmpje van herdenking gezien. Mooi, ontroerend. Uitstekende muziekkeuze (in deze zeer belangrijk). (huisvandeMens Aalst)

Beste mensen van het huis van de mens Roeselare,

Wij willen jullie graag bedanken voor de herdenkingsplechtigheid. We vonden het een mooie plechtigheid waarin beeld en tekst sprekend zijn voor het gemis. Een mooi troostmoment.

(huisvandeMens Roeselare)

Dag allen

Ik hoop vooreerst dat jullie allen gezond & wel mogen zijn.

Gisteren heb ik samen met mama & papa van een zeer betekenisvol moment rond mijn overleden broer mogen genieten dankzij jullie herdenkingsmoment. Heel erg bedankt om dit mogelijk te maken.

Warme groet en veel licht in deze bijzondere tijden…

(huisvandeMens Roeselare)

Bedankt voor de mooie herdenking (huisvandeMens Roeselare)

De plechtigheid zondag was zeer mooi. Wel heel toepasselijk voor ons ook op dit moment. Bedankt om mij hiervoor uit te nodigen. (huisvandeMens Roeselare)

Het was een zéér mooie herdenkingsdienst die ons toch op een of andere manier samen bracht bij onze dierbare. De symboliek van het verleden en het nu door de brug kwam echt wel binnen. Het deed nog eens deugd maar ook was het emotioneel om  papa/bompa zijn naam nog eens te horen. Dikke proficiat aan alle vrijwilligers van het huis van de mens die dit mogelijk hebben gemaakt. (huisvandeMens Antwerpen)

Proficiat aan heel het team van het huisvandeMens. Jullie hebben het prachtig gedaan. Mooi en sereen gebracht. Heel bijzonder het idee van een brug te laten ontstaan door al onze dierbare geliefden. Werd zeer emotioneel bij het horen van mijn man zijn naam. Ik vind het zeer spijtig dat de Corona ons heeft belet nadien samen te komen. Na zo een ingetogen plechtigheid, zou een ontmoeting met de andere aanwezigen waarschijnlijk tot warme gesprekken hebben geleid. Van harte dank voor jullie inzet dit moois te hebben mogelijk gemaakt. Ik ga de uitzending nog eens bekijken en rustiger naar de teksten luisteren.

Met mijn diepste dankbare groeten

(huisvandeMens Antwerpen)

Ongelooflijk bedankt voor dit prachtige initiatief. Er gaat zoveel warmte en troost vanuit. Jullie brengen onze dierbaren weer even heel dicht bij ons. Een heel mooie gedachte, de brug, heel mooi verwezenlijkt. (huisvandeMens Antwerpen)

Een dikke proficiat voor de organisatie van de herdenkingsplechtigheid door het huisvandeMens georganiseerd. Zeer ingetogen, mooie muziek en goede zinvolle teksten op een uitmuntende wijze gebracht. De brug tussen het verleden, het heden en de toekomst.  Het was een mooie herinnering aan diegenen die wij graag zien / zagen en voor de overlevenden een aangenaam emotioneel moment. Ik heb het gevolgd met mijn dochter en kleinzoon en zelfs in deze barre tijden bracht het een warm gevoel. (huisvandeMens Antwerpen)

Bedankt aan de vrijwilligers van het huisvandeMens, het was een zeer mooie herdenkingsdienst, heb er van genoten samen met mijn twee zonen. Het was zeer verwarmend vooral ook met de zangeres Barbara Dex. Die hoorde mijn zus graag zingen, het was dan ook heel emotioneel, omdat het nog zo pril is. In ieder geval hartelijk dank aan alle medewerkers die dit hebben verwezenlijkt. (huisvandeMens Antwerpen)

Zeer ontroerend zo mooi gebracht in een warm en troostend gevoel!  De zang, de voordracht, de brug, de kaarsen en decor maakte alles tot een eenheid van verbondenheid aan onze dierbare. (huisvandeMens Antwerpen)

Alles ging door merg en been! Corona tijden hebben deze waardigheid niet kunnen ontnemen. (huisvandeMens Antwerpen)

Want we zaten allemaal heel dicht bij onze dierbare in samenhorigheid bij elkaar! (huisvandeMens Antwerpen)

Ik bedank heel het team van het huisvandeMens. Jullie brachten ons troost op deze moeilijke dag. (huisvandeMens Antwerpen)

Jullie hebben dit prachtig gebracht! Onze dank hiervoor. (huisvandeMens Antwerpen)

We wensen alle mensen veel sterkte en medeleven op deze extra moeilijke dag. (huisvandeMens Antwerpen)

Hartelijk  dank voor uw mail. Het was bijzonder mooi en een dikke proficiat  voor het initiatief en de presentatie .het ging door merg en been om kippenvel van te krijgen en ook de traantjes vloeiden (huisvandeMens Antwerpen)

Beste,

Dank u voor deze prachtige herdenking in deze moeilijke dagen ook aan alle vrijwilligers jullie doen prachtig werk 💕 (huisvandeMens Antwerpen)

Beste “huisvandeMens” mensen

Wat een prachtige herdenking, waar jullie weer zoveel zorg en aandacht aan besteed hebben.

(huisvandeMens Antwerpen)

Jammer dat we er dit jaar niet lijfelijk konden bijzijn.  Hannah, mijn kleindochter van 8 zou dit jaar voor de eerste keer meekomen.  Zij was 3,5 jaar toen haar super Bomma overleed maar zij praat er nog regelmatig over of schrijft zelfs briefjes aan haar.  Zo hartverwarmend mooi. (huisvandeMens Antwerpen)

Heel veel dank om ons een warme zondagnamiddag te bezorgen. (huisvandeMens Antwerpen)

Graag wil ik jullie bedanken voor de ongelooflijke mooie herdenking! (huisvandeMens Antwerpen)

Zeer emotioneel, recht naar mijn hart. (huisvandeMens Antwerpen)

De herdenking was zéér mooi!! Prachtige teksten, mooi gebracht, aangename zachte stemmen om naar te luisteren, heel fijne muziek… Het was een zeer mooi geheel! Echt wel chapeau!

(huisvandeMens Herentals, Turnhout, Lier en Mol)

Wat een geslaagde ‘alternatieve’ herdenkingsplechtigheid was me dat. Het nam me mee, was ontroerend, het geheel was zo mooi… Jullie hebben dit werkelijk prachtig verwezenlijkt. Een hele dikke merci daarvoor. (huisvandeMens Herentals, Turnhout, Lier en Mol)

Beste vrienden,

Dank jullie wel voor dat mooie moment van stilte en bezinning. De mooie teksten, beelden, muziek…

In dit bijzondere jaar is jullie engagement en betrokkenheid nog waardevoller gebleken. Het was ongetwijfeld niet altijd gemakkelijk door de omstandigheden, maar jullie zijn vele families op een fijne manier dichtbij geweest.

(huisvandeMens Herentals, Turnhout, Lier en Mol)

Het was een hele mooie herdenking. De teksten waren heel mooi en herkenbaar, ze waren heel pakkend. Merci voor al de moeite die jullie erin gestoken hebben! (huisvandeMens Herentals, Turnhout, Lier en Mol)

Heel mooi, sereen, vol betekenis… Gewoon prachtig! (huisvandeMens Herentals, Turnhout, Lier en Mol)

Dank voor mooie plechtigheid, het deed deugd, zeker in deze tijd. (huisvandeMens Brugge)

Bedankt aan iedereen die heeft meegewerkt aan deze herdenkingsplechtigheid. De teksten en muziek werden heel mooi gebracht. (huisvandeMens Brugge)

Ik heb de online herdenking gevolgd gisterenavond en vond het heel mooi.
Hartverwarmend, troostend en echt goed gemaakt.
Bedankt hoor… ééntje om stil van te worden, wat nu deugd doet.

(huisvandeMens Brugge)

Met veel dank voor het oplossen van de herdenkingsplechtigheid in deze Corona tijd.

Het was heel goed gebracht, pakkend  en toch emotioneel.

(huisvandeMens Brugge)

Met deze wens ik jullie ganse team en meer in het bijzonder de sprekers en vertolkers alsook de regisseur van jullie filmpje feliciteren voor hun prestatie en presentatie.

SAMEN MET DE GANSE FAMILIE VONDEN WIJ HET FANTASTISCH. EN WILLEN WIJ JULLIE BEDANKEN VOOR JULLIE INZET.

(huisvandeMens Brugge)