fbpx
deMens.nu

Onze toekomst herdenken

‘Met welk denken houden we stand in deze tijd – en durven we de toekomst aan?’ Deze filosofische hamvraag werd in 2019 geformuleerd door Het zoekend hert bij het 10-jarige jubileum van het filosofiehuis. Meer dan 100 auteurs stuurden hun creatieve, urgente en diepzinnige antwoord in. Maar intussen arriveerde het coronavirus … en is niets nog wat het was.

Daarom werd aan de auteurs met de meest indringende bijdragen gevraagd om opnieuw te reflecteren. Hun antwoorden van eertijds en hun nieuwe inzichten (ongetwijfeld geïnspireerd door corona) zullen zij vertolken tijdens een ambitieus en langlopend online filosofie- en kunstproject, met als cruciale vraag: ‘Met welke filosofie kunnen we verder?’

Twaalf programma’s, verdeeld in drie clusters met elk drie deelprogramma’s en afgerond met een synthesemanifestatie. Telkens op zondagvoormiddagen, van 20 september 2020 tot 20 juni 2021.

De spits werd afgebeten door prof. Jean Paul Van Bendegem en dr. Griet Vandermassen, op zondag 20 september, van 11.00 uur tot 12.10 uur. In samenwerking met uitgeverij ASP stelde prof. Van Bendegem zijn nieuwe boek voor: Oud, grijs en misschien nog wijzer? Pleidooi voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Dr. Griet Vandermassen, filosoof en auteur, trad op als scherpzinnige reflector.

Alle lezingen kunnen bekeken en herbekeken worden via www.hetzoekendhert.be.

Klik hier voor het complete programma.