fbpx
deMens.nu

Verstrenging Poolse abortuswet uitgesteld

De Poolse abortuswetgeving was al een van de strengste in Europa en werd twee weken geleden nog stevig verstrengd: het Grondwettelijk Hof besloot dat vrouwen daar voortaan ook kinderen zouden moeten baren die niet levensvatbaar of zwaar gehandicapt zijn. Abortus zou dus enkel nog mogen na een verkrachting of als het leven van de vrouw in gevaar is. Voorheen verliep 98 procent van alle abortussen daar omdat de foetus zwaar beschadigd was, maar dat zou nu dus geen optie meer zijn. De vrijheid om een eigen keuze te maken zou de Poolse vrouwen dus afgenomen worden.

PROTEST

Er was de afgelopen weken terecht heel wat protest tegen de controversiële beslissing, ook op de kanalen van deMens.nu. Eergisteren nog vervoegden we Humanists International in hun campagne #WeStandWithPolishWomen. In Polen zelf kwamen er massaprotesten, de grootste sinds de val van het communisme dertig jaar geleden. In het hele land kwamen dagelijks tienduizenden mensen op straat. Vanuit alle hoeken van de wereld weerklonk verontwaardiging.

Dat protest lijkt nu, tenminste voorlopig, vruchten af te werpen: de regering in Warschau heeft besloten om de invoering van de wet uit te stellen. De stafchef van premier Morawiecki van de partij PiS liet weten: ‘Het zou goed zijn om wat tijd te nemen voor dialoog en om een nieuwe weg te vinden in deze situatie die de emoties hoog doet oplopen’. De wet is voorlopig dus nog niet gepubliceerd en dus ook niet rechtsgeldig, de deadline is verstreken.

WAT NU?

Dit gezegd zijnde: van uitstel komt niet per se afstel. President Duda kwam deze week al met een “nuance”. Van hem mogen abortussen voor foetussen met levensbedreigende afwijkingen nog steeds doorgaan, maar is een abortus omwille van bijvoorbeeld het syndroom van Down ontoelaatbaar. In het parlement is daar echter (nog) geen meerderheid voor, want het voorstel is te gematigd voor de extreem-conservatieve politici van PiS. Activistische groepen vinden Duda’s alternatief nog steeds veel te streng en lieten weten gewoon verder te protesteren. Aangezien het plan tussen twee vuren zit en dus eigenlijk tegenstanders heeft langs beide kanten, ziet het er niet meteen naar uit dat het wetsvoorstel enige kans van slagen heeft.

Enkele stappen in de goede richting dus, maar de strijd is zeker nog niet gewonnen. De situatie toont vooral aan dat protest gehoord wordt en nut kan hebben. Het blijft echter een kwestie van vechten voor vooruitgang en vrijheid. Als jij graag wil helpen om de boodschap te verspreiden, kan je hieronder lezen wat je kan doen.

Help om de boodschap te verspreiden