fbpx
deMens.nu

Nevada erkent als eerste staat het homohuwelijk in zijn grondwet

Nevada werd deze week de eerste Amerikaanse staat die het homohuwelijk erkent en beschermt in zijn grondwet.

Sinds 2002 stond er in de grondwet van Nevada dat het huwelijk een zaak is tussen ‘een mannelijke en een vrouwelijke persoon’. Maar dat is nu verleden tijd. De kiezer stemde deze week over een amendement van de grondwet. De vraag was of het huwelijk een zaak zou moeten zijn ‘tussen koppels, ongeacht gender’ in plaats van tussen een man en een vrouw. 62 procent stemde voor (met 75 procent van de stemmen geteld).

SUPREME COURT

De situatie zat zo: heel wat staten hadden vroeger een amendement dat het homohuwelijk verbood. Hawaï was in 1998 de eerste om dat te doen, North Carolina in 2012 de laatste. In 2015 verklaarde het hooggerechtshof deze amendementen echter nietig: in geen enkele staat mag het homohuwelijk nog verboden worden. Een beslissing op federaal niveau, maar wel eentje die weer omgedraaid of betwist zou kunnen worden. Door de recente aanstelling van het nieuwe hooggerechtshof met een conservatieve meerderheid en met de houding van de Trumpadministratie in het achterhoofd maakten heel wat leden van de LGBTQ-gemeenschap zich dus zorgen.

ZWART OP WIT

Nevada wou dan ook iets concreets in het leven roepen om gay rights te beschermen en nu komt dat dus zwart op wit in de grondwet. Stel dat er federaal een nieuwe beslissing komt, dan hebben mensen in Nevada nog steeds dit amendement om op terug te vallen. Nevada probeert zo een lans te breken voor de LGBTQ-community en een voorbeeld te zijn voor de andere staten.

‘We hebben discriminerend taalgebruik in onze grondwet staan, en dat moet eruit”, stelt André Wade, hoofd van Silver State Equality. ‘Nevadanen dragen gelijkheid hoog in het vaandel, en we willen dat onze grondwet dat weerspiegelt.’

Uit een studie van het Public Region Research Instutie blijkt dat 70 procent van de Amerikanen vindt dat homokoppels moeten kunnen huwen.