fbpx
deMens.nu

11 november: onze waarden zijn prachtig en verdienen het om verdedigd te worden

Al meer dan 100 jaar staat 11 november gelijk aan nooit meer oorlog. Op deze dag herdenken we niet alleen de talrijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar ook die van alle conflicten die volgden.

Op 11 november 1918 kondigde men aan dat het einde van ‘the war to end all wars’ het begin zou betekenen van een wereld zonder oorlog. Vandaag weten we dat onze aarde geen vredevollere plaats geworden is. Er gaat nog steeds geen dag voorbij zonder dat er slachtoffers vallen door gewapende conflicten en hun gevolgen.

Ons land is sinds 75 jaar wel gespaard gebleven van oorlog op eigen grondgebied. De meesten onder ons zijn opgegroeid zonder ooit een gewapend conflict aan den lijve ondervonden te hebben. Er zijn vele redenen waardoor we deze historisch ongeziene vredevolle periode meemaken. Maar we mogen nooit vergeten dat deze vrede er niet gratis is gekomen. De ‘ontelbaren’ die hun leven lieten in het gevecht voor onze waarden en onze vrijheid, inspireren de velen die vandaag bereid zijn om hetzelfde te doen.

We moeten waakzaam blijven. Onze waarden zijn prachtig en verdienen het om verdedigd te worden. En aan een vredevolle wereld moeten we allemaal dag in dag uit samen bouwen. Niet alleen voor ons, maar voor alle mensen op aarde.

Hans De Ceuster

Moreel consulent bij defensie

De moreel consulenten van Defensie staan ten dienste van alle personeelsleden van Defensie, van hun familieleden en van de gewezen personeelsleden. Als eerstelijns veldwerkers maken ze deel uit van het dagelijkse leven van Defensie en zijn we aanwezig in de kwartieren en tijdens de zendingen in het buitenland. Ze bieden een luisterend oor en individuele bijstand in alle discretie, ze stimuleren de cohesie en het samenleven en fungeren zo als een brug tussen mensen en ideeën, tussen de maatschappij en Defensie.