fbpx
deMens.nu

Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

In 1993 is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’. Dit werd gedaan als herdenking aan de moord op 3 politieke activisten in de Dominicaanse Republiek in 1960. De 3 zussen Patria, Minerva en Antonia Mirabel werden op die dag standrechtelijk geëxecuteerd, omdat ze openlijk en met succes oppositie voerden tegen toenmalig dictator Rafael Leónidas Trujillo.

 

27 jaar later en nog altijd van groot belang

‘Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest wijdverspreide, aanhoudende en verwoestende schendingen van de mensenrechten in onze wereld, en wordt nog steeds grotendeels niet gemeld vanwege de straffeloosheid, stilte, stigma en schaamte eromheen’, aldus de VN. De VN laat ook weten dat, sinds de uitbraak van COVID-19, alle soorten van geweld tegen vrouwen helaas zijn toegenomen.

Partnergeweld

Wat blijkt is dat vooral huiselijk geweld is toegenomen. In sommige landen zijn telefoontjes naar hulplijnen vervijfvoudigd, zo meldt de VN. In de media wordt er vandaag ook extra veel aandacht besteed aan partnergeweld, waar ook goed nieuws naar voren kwam. De VRT schreef bijvoorbeeld dat het Family Justice Center in Mechelen zijn werking uitbreidt naar elke politiezone in de regio. Dat betekent dat er verwacht wordt dat er 350 extra gezinnen geholpen kunnen worden. Een tijdje terug spraken wij, in een interview over partnergeweld bij mannen, met Karen Casier, een van de medewerkers van het FJC. Je kan het interview hier lezen om meer te weten komen over de werking van het centrum.

‘Anoniem’ is een vrouw

Jean-Jacques Amy, emeritus-hoogleraar in de gynaecologie en verloskunde, tevens feminist en activist, heeft het in zijn boek ‘‘Anoniem’ is een vrouw’ over de rode draad in zijn carrière, namelijk het onrecht waarmee vrouwen te maken krijgen en de strijd voor gelijke rechten. In het begin van het boek omschrijft Amy per continent de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen. Een recensie van dit bijzondere boek is eerder in het deMens.nu Magazine verschenen en kan je hier nog eens online lezen.

 

Lees meer over de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen:
https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day

Family Justice Center Mechelen breidt werking uit naar elke politiezone in de regio:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/25/family-justice-center-mechelen-breidt-werking-uit-naar-elke-poli/

Breken met genderstereotypen, ook in geval van partnergeweld:
https://demens.nu/2020/09/29/breken-met-genderstereotypen/

‘Anoniem’ is een vrouw:
https://demens.nu/2020/03/25/anoniem-is-een-vrouw/

Foto bovenaan: © UN Women