fbpx
deMens.nu

Angst heerst dat Mubarak Bala geheim proces ondergaat

#FreeMubarakBala

Het juridische team dat werkt voor Mubarak Bala werd op 20 november gewaarschuwd door onofficiële kanalen dat de staatsautoriteiten van Kano het initiatief namen om Mubarak Bala voor de rechtbank te laten verschijnen. In de daaropvolgende week zochten de advocaten toegang tot hun cliënt om de procedure te volgen. Zij werden echter op iedere mogelijke manier belemmerd, waardoor de vrees is ontstaan dat Bala aan een geheim proces zou zijn onderworpen.

Volgens het team van Bala, werd hij op 23 november overgebracht naar een plaatselijk magistraat, waar hij werd vastgehouden in afwachting van een zitting. Toen de magistraat ontdekte dat Bala’s advocaten aanwezig waren bij de rechtbank, werd Bala teruggebracht naar de gevangenis. De hoorzitting werd opnieuw geschorst, deze keer tot 16 december 2020.

Bala zit al meer dan zes maanden (sinds 28 april) vast zonder aanklacht. Bala’s advocaten, die een maand geleden pas toegang kregen tot hun cliënt, hebben een verzoekschrift inzake fundamentele basisrechten opgesteld. Deze is al vaak uitgesteld door het hooggerechtshof van Abuja in Nigeria, er staat nu gepland dat een vonnis op 10 december 2020 hierover zal worden uitgesproken.

Humanists International

Humanists International stelt dat Mubarak Bala een doelwit is omwille van zijn vreedzame uitoefening van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienstovertuiging. Zij roepen op tot aanklacht, of vrijlating. Wanneer hij wordt aangeklaagd, moet hij naar een neutraal gebied worden overgebracht, om zo zijn recht op een eerlijk proces te waarborgen.

 

Meer informatie van Humanists International