fbpx
deMens.nu

Unorthodox

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr4. Lees hier meer recensies.

Ellen Vandevijvere

© Netflix

Esty Shapiro is een 19-jarige joodse vrouw uit een ultraorthodoxe gemeenschap in New York. Ze wordt uitgehuwelijkt, en ervaart haar leven als enorm verstikkend, waarop ze naar Berlijn vlucht.

Voor het eerst in haar bestaan voelt ze wat vrijheid betekent. Ze leert er tevens haar moeder kennen, die jaren geleden net als zij is gevlucht. Esty heeft echter een schandaal in haar gemeenschap veroorzaakt en een ‘team’ wordt uitgestuurd om haar terug te halen: haar echtgenoot en een neef. De spanning bouwt zich op.

Deze Netflix-miniserie is gebaseerd op Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots, de autobiografie van Deborah Feldman uit 2012.

De serie is op verschillende niveaus vrij baanbrekend. De kijker krijgt een waarheidsgetrouw beeld van hoe die gesloten gemeenschap leeft en denkt, er wordt zelfs grotendeels Jiddisch gesproken. De makers hebben clichés weten te vermijden, en de personages zijn beklijvend neergezet met herkenbare emoties. Dat het creatieve team achter de serie uitsluitend vrouwelijk is, kan ook behoorlijk tellen. Aansluitend is er eveneens een leerrijke Making of. De moeite waard om te bekijken.

 

Unorthodox
Regisseur: Maria Schrader
Met: Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch e.a.
Land: Duitsland en Verenigde Staten
Jaar: 2020 – Duur: 213 min.
Te zien op Netflix

Foto bovenaan © Netflix