fbpx
deMens.nu

Wie waarlijk leeft

Portret van mijn moeder

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg9 nr4. Lees hier meer recensies.

Joke Goovaerts

De Nederlandse schrijver Ronald Giphart maakt in Wie waarlijk leeft een mooi en respectvol portret van zijn moeder Wijnie Jabaaij. Zij was een gedreven politica, kamerlid voor de PVDA in Nederland, en ze kwam onder andere op voor vrouwenrechten, de positie van minderheden en het milieu.

“De onvernietigbare veer in het leven van mijn moeder was haar strijd tegen wat zij onrechtvaardig vond, haar overtuigingskracht en haar onverzettelijkheid”, schrijft Giphart. In juni 2020 was het vijfentwintig jaar geleden dat ze koos om via euthanasie een einde aan haar leven te maken. Zes jaar na haar diagnose van multiple sclerose zag ze in dat ze niet kon winnen van die ziekte. “Ze wilde baas blijven over haar eigen leven en zich niet laten beperken door haar haperende lichaam.” Ze werd zesenvijftig, de leeftijd die Giphart zelf bijna heeft bereikt.

In zijn roman Ik omhels je met duizend armen uit 2000 had Giphart het al eerder over euthanasie. In Wie waarlijk leeft schrijft hij erover zonder de sluier van fictie. Het georganiseerde afscheid wordt op een indrukwekkende manier beschreven. Wie waarlijk leeft schetst ook een mooi tijdsbeeld over idealen en moeilijke keuzes in het leven.

 

Wie waarlijk leeft
Portret van mijn moeder
Ronald Giphart
De Bezige Bij, 2020
ISBN 9789403101514

Foto bovenaan © Shutterstock.com