fbpx
deMens.nu

Circle of Life

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr1. Lees hier meer recensies.

Joke Goovaerts

De Belgische fotografe, journaliste en reportagemaakster Lieve Blancquaert is alom bekend. Ze studeerde film en fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en werkt sinds 1985 als freelance fotografe voor diverse kranten en magazines. Haar hele oeuvre getuigt van maatschappelijk engagement. Het is de rode draad door haar leven. Via haar fototoestel zet ze zich in voor vrouwenrechten, fair trade, aids- en brandwondenpatiënten, gevangenen, Kom op tegen Kanker …

Jarenlang werkte ze aan een uitzonderlijke trilogie die succesvol was zowel op televisie als in boekvorm: Birth Day, Wedding Day en Last Days. Geboorte, liefde en dood zijn de grote en unieke momenten in het leven. Lieve Blancquaert filmde en fotografeerde bijzondere rituelen, tradities en gebruiken wereldwijd. Met Wedding Day werden Lieve Blancquaert en productiehuis De Mensen in 2016 op het World Media Festival in Hamburg bekroond met de prijs voor beste documentaire in de categorie ‘Society and Social Issues’.

“Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.” Zo luidt het in het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar door de fotolens van Lieve Blancquaert is het al snel duidelijk dat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. De foto’s tonen ons dat op de wereld komen in Gent of op de neonatale dienst in het Pumwani Maternity Hospital in Kenia duidelijk niet hetzelfde is.

Ook het leven en de dood verschillen sterk en hangen af van de plaats waar je geboren bent. Liefdes- en afscheidsrituelen zijn unieke momenten, die wereldwijd zo anders zijn. De zoektocht naar hoe de wereld haar kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en hoe we afscheid nemen, smolt samen in de tentoonstelling en pakkende reportagereeks Circle of Life.

In Circle of Life, het sluitstuk van een multimediaal project, brengt fotografe, journaliste en reportagemaakster Lieve Blancquaert de drie grote levensverhalen – geboorte, liefde en dood – op een prachtige manier samen

Naar aanleiding van die tentoonstelling bracht uitgeverij Hannibal een tijdloos geschenkboek uit met driehonderd beelden, aangevuld met teksten van schrijver Bernard Dewulf en een epiloog door Lieve Blancquaert. In Circle of Life, het sluitstuk van een multimediaal project, worden de drie grote levensverhalen op een prachtige manier samengebracht.

“Elke dag worden er 385.000 nieuwe mensen geboren en sterven er meer dan 155.000. Allemaal krijgen we een andere verpakking en een ander verhaal. Gedrenkt in religie, rituelen en tradities. Velen worden gediscrimineerd van bij de eerste ademhaling tot de laatste zucht. Sommigen huppelen, anderen kruipen door dit leven. Ik heb gelachen en gehuild, was verontwaardigd en verwonderd, maar bovenal heb ik het leven proberen te begrijpen”, schrijft Lieve Blancquaert in Circle of Life.

Het boek is een ode aan het leven. De foto’s en ook de teksten zijn diepmenselijk en tonen ons op een aangrijpende manier wat een mens tot mens maakt. Naast de teksten en foto’s vind je achteraan in het boek meer informatie over de foto’s. Het is werkelijk een plezier om door dit boek te bladeren en te genieten van een onvergetelijke wereldreis door verschillende rituelen en culturen heen.

 

Circle of Life
Lieve Blancquaert
Hannibal, 201
ISBN 9789463887021