fbpx
deMens.nu

De lengte van een oceaan

Stemmen en stemmingen in Amerika

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr1. Lees hier meer recensies.

Kristof Leën

In De lengte van een oceaan zwemt journalist Björn Soenens als een echte waterrat door de Amerikaanse samenleving en haar politieke systeem. Nauwelijks kunnen we hem betrappen op enige vorm van selectieve verontwaardiging over ingeburgerd populisme en autoritarisme.

Door everyday Joe & Jill een stem te geven, legt hij pijnlijk bloot dat dit Amerika allesbehalve united is, maar dat er sprake is van twee Amerika’s: dat van de hongerige geldwolven in Capitol Hill, Silicon Valley en Wall Street, en dat van de rurale, hardwerkende Amerikaanse arbeider. ‘Gewone’ Amerikanen die, hoewel ze soms drie jobs hebben, toch moeten spartelen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Soenens duikt in diverse maatschappelijke problematieken, waaronder milieuvervuiling, het falende gezondheidsbeleid, de war on drugs en de afhankelijkheid van miljoenen Amerikanen aan verslavende medicatie door de overmacht van de farmareuzen, migratie, en het (aan beide zijden) gepolitiseerde medialandschap.

Hij schetst een beeld van een (ethisch) vervuild en totaal ontwricht systeem, waarvan Donald Trump alleen maar een symptoom én het logische gevolg is. Een beeld van een derdewereldland in vermomming …

 

De lengte van een oceaan
Stemmen en stemmingen in Amerika
Björn Soenens
De Arbeiderspers, 2020
ISBN 9789029540407

Foto bovenaan © Shutterstock.com