fbpx
deMens.nu

Unbelievable

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr1. Lees hier meer recensies.

Ellen Vandevijvere

© Netflix

Marie Adler is een jonge Amerikaanse vrouw die brutaal wordt verkracht in haar eigen woning. De dader ging professioneel, methodisch en precies te werk. Ze doet aangifte bij de politie, maar die trekt haar verhaal vrij snel in twijfel, vooral omdat haar kwetsbaar verleden zich tegen haar keert en de agenten in vooroordelen denken.

Marie verliest de moed en de kracht om ertegen in te gaan, en de zaak wordt als een fantasie opzijgeschoven. Maar enkele jaren later worden er meer vergelijkbare verkrachtingen gerapporteerd. Twee vrouwelijke rechercheurs gaan erachteraan.

De Netflix-serie maakt haar titel helemaal waar: vol ongeloof kijk je machteloos toe hoe het hoofdpersonage de gebeurtenissen ondergaat. Dat de serie zo goed als volledig op waargebeurde verhalen is gebaseerd, maakt ze nog tenenkrullender om naar te kijken.

Er wordt slim gewisseld tussen de tijden, tussen Marie en de andere slachtoffers, zodat de onderliggende verbanden mondjesmaat worden blootgelegd. En dan merk je geleidelijk aan hoe de tijden veranderd zijn, maar er vooralsnog veel werk aan de winkel is op het vlak van vrouwenrechten, psychologische bijstand, slachtofferhulp en vooroordelen. Het is een beklijvend verhaal, om in één ruk uit te kijken.

 

Unbelievable
Regisseur: Susannah Grant
Met: Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever e.a.
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2019 – Duur: 385 min.
Te zien op Netflix

Foto bovenaan © Netflix