fbpx
deMens.nu

Egyptische schrijfster en feministisch boegbeeld Nawal el Sadaawi overleden

De Egyptische schrijfster Nawal el Sadaawi is op 89-jarige leeftijd overleden. De feministische auteur overleed volgens media in haar land zaterdag in een ziekenhuis na een kort ziekbed.

Veel boeken van Nawal el Sadaawi zijn ook in het Nederlands vertaald, zoals De gesluierde EvaGod stierf bij de Nijl en De val van de imam. Ze was niet alleen bekend van haar tientallen romans, kortverhalen en  theaterstukken, maar ook vanwege haar politieke activisme. De gynaecologe en mensenrechtenactiviste schreef onder meer over de vrouwenonderdrukking in naam van de islam en andere religies. Ze streed tegen vrouwenbesnijdenis, die volgens haar in strijd is met de islam.

“The role of feminists is to unveil the mind” (interview Lichtpunt, 4 mei 2008)

In 2007, naar aanleiding van haar eredoctoraat op de VUB/ULB, interviewde Lichtpunt (voormalige vrijzinnige omroep) haar voor het programma Tijdgenoten. Het gesprek zal ons altijd bijblijven en maakte een diepe indruk. Geen enkele macht ter wereld kon haar geschriften afnemen. Wereldwijd moeten vrouwen blijven strijden voor hun rechten. Vrijheid, gelijkheid, waardigheid, solidariteit en rechtvaardigheid waren haar drijfveren.

“Als je bang bent voor de dood, ga je elke minuut dood, dan sterf je duizenden keren. Als je niet bang bent, sterf je maar één keer”, zei Nawal el Sadaawi in het interview.

Een kort fragment:

Tijdgenoten Nawal el Sadaawi (uitgezonden op 4 mei 2008)

Interview door Martin Coenen
Programma van Kim Strobbe en Joke Goovaerts
Producer: Wim Van Rompaey