fbpx
deMens.nu

Petitie: houd fundamentalisme uit het Europees Hof

UPDATE (13/04): We zijn geslaagd in onze opzet. De nominatie van Aleksander Stepkowski werd afgewezen door het comité. Bedankt aan iedereen die de petitie ondertekende!

De situatie

Polen komt de laatste tijd vaak in het internationale nieuws omdat er een golf van restrictieve maatregelen heerst: abortus wordt streng ingeperkt, seksuele voorlichting gecriminaliseerd, in-vitrofertilisatie teruggedrongen. Er wordt tegenwoordig besproken of ook de vrijheid om te scheiden niet stevig beknot zou moeten worden. Bovendien heeft het land schandalig genoeg ook LGBT-vrije zones.

Wat minder algemeen bekend is, is dat deze maatregelen ontstonden in de hoofden van rechters van Ordo Iuris, een Poolse fundamentalistische katholieke groepering die wetsvoorstellen maakt en lobbyt met de overheid. De groepering misbruikt religieuze voorwendselen om lijden te veroorzaken bij heel wat mensen, vooral vrouwen, die volgens hen vooral moeten zwijgen en luisteren.

De bedreiging

De oprichter van Ordo Iuris, Aleksander Stępkowski, komt nu in aanmerking om rechter te worden in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR). Ordo Iuris oefent al invloed uit in Kroatië, Litouwen, Estland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en ook in België. Een strategische positie in het ECHR maakt deel uit van hun langetermijnsplan om zich te mengen op Europees niveau, om zo hun fundamentalistische religieuze agenda te verspreiden.

In het ECHR kan ieder van ons gerechtigheid zoeken als ons land nalaat onze mensenrechten te beschermen. Vorig jaar deden meer dan 6.500 mensen dat. Maar met een fundamentalistische rechter is de vraag nog hoezeer onze mensenrechten gerespecteerd zouden worden.

De petitie

De kandidaten voor ECHR-rechter worden besproken en goedgekeurd op vrijdag 9 april. Als we het comité kunnen tonen dat Stepkowski een bedreiging is voor de mensenrechten, is de kans groot dat ze hem zullen weigeren. Vandaar deze petitie.

Wij staan voor de bescherming van minderheidsgroepen, voor het verdedigen van vrouwenrechten en van mensenrechten in het algemeen. Stepkowski zit niet op zijn plaats in een organisatie die de gerechtigheid moet doen geschieden.

Dit is een warme oproep om de petitie te tekenen. Samen kunnen we een fundamentalist als Stepkowski uit het Hof houden.

Teken de petitie