fbpx
deMens.nu

De fakkel

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr2. Lees hier meer ‘Achter de schermen‘.

De fakkel en het vrijzinnig humanisme zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel de fakkel al sinds 1971 als symbool van de erkende niet-confessionele levensbeschouwing wordt gebruikt, is de eigenlijke betekenis ervan niet altijd bekend.

Wendy Serraris

 

Het fakkellogo werd in 1971 door Gilbert Deygers ontworpen, op vraag van de Vrijzinnig Laïciserende Centra van Oostende en Knokke-Heist. Al gauw werd het symbool overgenomen door de Unie Vrijzinnige Verenigingen, de koepel van Vlaamse vrijzinnige organisaties, en het Centre d’Action Laïque, de overkoepeling van Franstalige vrijzinnige organisaties. Door de jaren heen hebben tal van vrijzinnig humanistische verenigingen en centra een fakkel in hun logo opgenomen, om zo uiting aan hun eigenheid te geven.

Waaruit bestaat het fakkellogo? In het midden zien we een brandende toorts. Aan beide zijden ervan zijn telkens drie silhouetten of mensen afgebeeld, de zogenoemde happy humans. Links staan die iets lager dan rechts. Vaak wordt er rond het geheel nog een cirkel getekend.

© Isabelle Pateer

De toorts geeft licht en warmte. Enerzijds wordt er gerefereerd aan de verlichting, het tijdperk waarin wetenschap, vooruitgang, onderzoek, kritisch denken en ratio belangrijk werden. Dat is nog steeds waar het vrijzinnig humanisme voor staat. Anderzijds geeft de toorts warmte, wat symbool staat voor de zorg die we als vrijzinnig humanisten willen dragen voor onze medemens, voor dier en natuur, kortom, voor alles wat leeft.

De happy humans symboliseren verbondenheid en broederschap tussen alle mensen ter wereld. Vriendschap, verdraagzaamheid, geloof in de mens als schepper van waarden en normen … dat alles is binnen het vrijzinnig humanisme van het grootste belang. De figuren links staan iets lager dan die rechts, omdat we ervan overtuigd zijn dat de mens zich door vrij onderzoek en ratio verder kan ontwikkelen en ontplooien. Dat geldt op individueel vlak, maar is zeker ook het geval voor de mens als soort.

De cirkel die vaak rond de fakkel en de happy humans wordt geplaatst, staat symbool voor de wereld.

De fakkel en het fakkellogo werden vrijwel meteen ook gebruikt bij het ontwikkelen van promotiemateriaal. In 1972 werden er al hangertjes van gemaakt, en zoveel jaar later hebben die nog steeds veel succes. In de loop der jaren werd het aanbod aan promomateriaal met fakkel alleen maar uitgebreider. De fakkel is en blijft een symbool dat onze trots als vrijzinnig humanisten aanwakkert.

 

© Isabelle Pateer

Meer weten?

• Wil je meer weten over vrijzinnig humanisme? Neem hier een kijkje.

• Interesse in nieuwsberichten? Klik hier.

• Interesse in activiteiten? Klik hier.

• Het huisvandeMens in je buurt vind je hier.

• Wil je meer weten over het 50-jarige bestaan van de Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw – deMens.nu? Lees het dossier verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr2.

 

Foto bovenaan © Jan Schurgers