fbpx
deMens.nu

Humanists in the Hood

Unapologetically Black, Feminist, and Heretical

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr2. Lees hier meer recensies.

Jérémy Celen

Sikivu Hutchinson is een Amerikaanse auteur, feministe en atheïste. In haar boek Humanists in the Hood schetst ze het beeld van een religieus Amerika waar feminisme en atheïsme vaker wel dan niet als scheldwoorden worden geponeerd.

Ze bespreekt de rol van religie in de precaire zwarte en latinx-gemeenschappen. Ze geeft kritiek op de weinig diverse American Humanist Association en het feit dat die vooral focust op scheiding tussen kerk en staat, maar weinig aandacht heeft voor de sociaal-economische omstandigheden in gemeenschappen die nog steeds afhankelijk zijn van christelijke liefdadigheid.

Hutchinson pleit voor social justice humanism in de gesegregeerde gemeenschappen in de Verenigde Staten die overleven op voedselbonnen, soepbedelingen en het Leger des Heils, en waar vrouwen met de regelmaat van de klok met misogynie en seksueel geweld worden geconfronteerd.

Ze roept op om van de humanistische beweging een veilige plek voor zwarte vrouwen, latinx en lgbtqi+ te maken, door te hameren op een antiracistisch, emanciperend gelijkheidsdiscours met aandacht voor de kwetsbare positie waarin die gemeenschappen zich bevinden.

 

Humanists in the Hood
Unapologetically Black, Feminist, and Heretical
Sikivu Hutchinson
Pitchstone Publishing, 2020
ISBN 9781634311984

Foto bovenaan © Shutterstock.com