fbpx
deMens.nu

Kijk live naar de online herdenkingsplechtigheid

Ieder jaar organiseren verschillende huizenvandeMens een gezamenlijke vrijzinnig humanistische herdenkingsplechtigheid. Hierin worden de mensen herdacht voor wie een afscheidsplechtigheid werd verzorgd. Door huizenvandeMens Turnhout en Herentals werd, naast een fysieke plechtigheid, dit jaar ook een online herdenkingsmoment voorzien.

Dit moment kan op woensdag 3 november om 15:00 uur via YouTube bekeken worden, door iedereen die wenst te herdenken.

NEEM DEEL AAN DE LIVECHAT

 

 

“Dat wat er niet is, is niet niets. Het is íets.

Het is niet het ontbreken van geluid, het is stilte.

Het is niet het ontbreken van beweging, het is de tijd nemen.

Het is niet het ontbreken van een mens, het is gemis.

 

Het lijkt misschien tegenstrijdig: door te erkennen dat iets er niet meer is, geef je het ruimte, aandacht, aanwezigheid. En het is dit contrast dat de gewaarwording, het gevoel versterkt. Je hoort de stilte pas als je lawaai verwacht. Je ervaart de rust pas ten volle na de onrust. Je voelt het gemis des te stekender, omdat je liefhad.

Datgene dat er niet meer is, is soms meer aanwezig dan toen het er nog was.

Maar wat doen we daar dan mee? Lopen we weg van de stilte, die ons misschien confronteert? Voel je je verloren in de ruimte om over het verdriet te denken? Heb je net nood aan die rust om te kunnen denken of spreken over wat je mist of raakt? Dat kan niemand voor een ander invullen. En toch is het net dat dat ons bindt. “