fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Brussel

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg10 nr4. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Het huisvandeMens Brussel telt een groot aantal vrijwilligers voor zijn diverse werking in de grootstad. We spraken met Mieke Maerten, vrijwilliger levenseindegesprekken en wilsverklaringen, die reeds meer dan dertig jaar in de vrijzinnigheid actief is, en met Tessa Groen, die sinds 2018 als vrijwilliger plechtigheden aan de slag is.

Olivier Faelens

Vrijwilliger Mieke Maerten

Mieke Maerten © Isabelle Pateer

Hoe ben je vrijwilliger bij het huisvandeMens geworden?

Mieke Maerten: Meer dan dertig jaar geleden heb ik samen met mijn ex-man en enkele anderen een afdeling van het Humanistisch Verbond in de Druivenstreek opgericht. We zijn daar heel actief mee bezig geweest en dat was fijn. Niet lang daarna kwam de hele discussie op gang rond de erkenning en subsidiëring van de georganiseerde vrijzinnigheid, wat ik tot op heden een boeiende discussie blijf vinden.

Ik ben altijd verbonden geweest met de vrijzinnigheid. Na mijn studies moraalwetenschappen en wijsbegeerte, dat zal ongeveer tien jaar geleden zijn (lacht), ben ik als vrijwillig moreel consulent in de vrouwengevangenis van Berkendael gaan werken. Door gezondheidsproblemen in de familie ben ik daar gestopt, maar ik maakte toen de belofte om, eens gepensioneerd, opnieuw als vrijwilliger aan de slag te gaan. Wat ik ook deed na het overlijden door euthanasie van mijn zoon Pieter. Ik schreef daarover Ik moet nu gaan, een autobiografisch boek over ziekte, euthanasie en rouw, en nu begeleid ik bij het huisvandeMens Brussel personen met levenseindevragen en vragen over wilsverklaringen.

 

Wat drijft je het meest in je vrijwilligerswerk?

Mieke: Dat ik mensen bij zo’n belangrijk moment als het levenseinde help om zo lang mogelijk hun autonomie te behouden. Dat ik hen kan inlichten, waardoor ze beter hun keuzes kunnen maken. Dat houdt in dat je zelf moet gaan nadenken, want ik heb geen kant-en-klaar antwoord.

Het vrijzinnige antwoord bestaat er voor mij in om telkens informatie in vraag te stellen en op onderzoek te gaan. Natuurlijk moet je soms wel vertrouwen op wat wetenschappers zeggen, omdat je zelf te weinig kennis hebt om iets te beoordelen, maar voor levenskeuzes moet je toch zelf nadenken en de juiste vragen stellen. Dat blijft een zoektocht, want je bent makkelijk mee met een verhaal zonder dat je het beseft.

Zelfs het leven zonder dogma, als vrijdenker, kan je in vraag stellen. Waarom ga je zo door het leven en staan wij voldoende open voor andere levensvisies? Begrijp me niet verkeerd, ik zet me heel graag in voor de vrijzinnigheid en aan algehele vertwijfeling heeft niemand wat, maar de balans zoeken tussen openheid en krachtdadig streven, is niet eenvoudig. Voor mij is niet het geloof in een god problematisch, wel de vrijheidsbeperkingen die daaruit voortkomen in de vorm van geïnstitutionaliseerde macht. Als ik mensen kan helpen die de moed vinden om hier vragen bij te stellen, dan denk ik dat ik mijn steentje bijdraag aan de emancipatierol van de vrijzinnigheid.

 

 

Vrijwilliger Tessa Groen

Tessa Groen © Isabelle Pateer

Hoe ben je bij het vrijzinnig humanisme terechtgekomen?

Tessa Groen: Ik kom uit Nederland en ben niet religieus opgevoed. Mijn vader was katholiek en mijn moeder protestants, maar ik kreeg een soort humanistische opvoeding zonder dat het die naam droeg. Toen ik in 2016 aan de Vrije Universiteit Brussel ging studeren, speelde ik mee in het VUBorkest, waaraan deMens.nu zijn steun verleent. In de gesprekken met medemuzikanten speelde de vrijzinnigheid op de achtergrond soms een rol, en alleszins waren het verhalen met veel gezelligheid en zingeving. En toen stond ik plotsklaps op de cover van de brochure De gedachten zijn vrij, dus moest ik wel erkenning teruggeven. (lacht)

Nee, serieus, ik ben nadien een research master in Leuven en Maastricht gaan volgen, en ik miste de zingeving die ik bij het VUBorkest en de gesprekken ervoer. Dus besloot ik me in 2018 voor het huisvandeMens Brussel in te zetten, om zo actief met zingeving bezig te zijn en meer verbinding en voeling met het leven in die boeiende stad te krijgen. Ik volg ondertussen ook het postgraduaat Praktisch Humanisme met een beurs van deMens.nu. Een aanrader voor al wie interesse in humanisme of vrijzinnigheid heeft.

 

Waar haal je de meeste voldoening uit als vrijwilliger?

Tessa: Ik vind het fijn om mee te werken aan een visie waar mensen zoveel zelfbeschikking krijgen om hun leven vorm te geven, waar tijd wordt gemaakt voor mensen om hun levensvisie en waarden te verkennen, waar gedachten zonder taboe kunnen worden uitgesproken, en waar iedereen ruimte krijgt om de mooie en minder mooie dingen met elkaar te delen. Ik voel me echt welkom hier en wanneer ik anderen vertel dat je hier terechtkan voor vieringen, gesprekken of activiteiten die zoveel vrijheid bevatten, dan geeft dat veel voldoening.

Er is ook voor ieder wat wils: kunst, filosofie, of wandelingen, het moet niet altijd abstract zijn. Zo heb ik een aantal keer aan de herdenking voor de straatdoden meegewerkt. Stilstaan bij die mensen die we vaak snel voorbijwandelen en die letterlijk geen plek hebben om thuis te komen, er voor hen proberen te zijn, dat doet me wat.

Ik vind het fijn dat het huisvandeMens mensen bij elkaar brengt en een visie op een warmere samenleving heeft. Je merkt ook dat die inclusieve visie oprecht is. Je wordt als vrijwilliger op een gelijkwaardige, horizontale manier bij de werking betrokken. Het lijkt alsof ik gewoon een collega ben. Ik schuif mee aan tafel – de laatste tijd virtueel – en ben een volwaardige gesprekspartner bij het overleg over de projecten waarbij ik betrokken ben. Dat waardeer ik enorm.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer weten over vrijzinnig humanistische plechtigheden? Informatie vind je hier.

Vragen rond zingeving, zelfbeschikking, levenseinde, rouw …? Lees hier verder.

Foto bovenaan © Shutterstock.com