fbpx
deMens.nu

Bloedmooi maakt menstruatie bespreekbaar

Eind vorig jaar schokte het onderzoek van Caritas ons land. Eén op acht jonge vrouwen heeft te lijden onder menstruatiearmoede. Deel van het probleem: menstruatieschaamte. Of het nu gaat om gebrek aan hygiëneproducten, menstruele klachten (endometriose, nog zo’n onderbelicht probleem!), of doodgewoon het ongesteld zijn: het thema is moeilijk bespreekbaar in onze cultuur. Een taboe met veel gevolgen.  

Gesteund door de Nederlandstalige vrouwenraad, gaat deMens.nu de strijd aan met dit taboe. Bloedmooi zag het levenslicht, een project dat de eerste menstruatie aangrijpt als aanknopingspunt om een positieve, open context te creëren binnen families. In veel culturen is de eerste menstruatie immers een uitdrukkelijk en uitbundig gevierd overgangsritueel, terwijl het bij ons vaak in stilte passeert – ideale voedingsbodem voor de schaamtecultuur. 

Bloedmooi breekt een lans voor positieve, laagdrempelige overgangsrituelen bij de menarche. Zo kan gewerkt worden aan een open sfeer en een genormaliseerde beeldvorming. Want de revolutie begint soms doodgewoon… thuis!

Lees de folder

Bezoek de website