fbpx
deMens.nu

150 nieuwe menstruatieboxen in Limburg

Dit artikel werd geschreven door Bregje Iding en verscheen op 10 november 2021 op VRT NWS.

DeMens.nu zal in samenwerking met vrouwenvereniging VIVA SVV in februari 150 nieuwe menstruatieboxen plaatsen in Limburg waarin je maandverband en tampons kan doneren. Het is de bedoeling op die manier menstruatiearmoede tegen te gaan. “Mensen die in armoede leven, sparen vaak uit op dit soort kosten”, zegt Jana Peeters van deMens.nu.

De bedoeling van de menstruatieboxen is dat mensen er maandverbanden of tampons (in verpakking) in kunnen doneren. De inhoud van de boxen gaat dan naar vrijwilligersorganisaties zoals Vincentius. Vrijwilligers zorgen dan dat de tampons en maandverbanden terechtkomen bij vrouwen in armoedesituaties.

“Door deze dozen massaal te plaatsen willen we een signaal geven naar de overheid. Er is een noodzaak om dit hygiënisch materiaal toegankelijker te maken voor vrouwen”, zegt Lies Vanmuysen van het Vrijzinnig Punt in Hasselt.

Uitsparen

“Veel jonge meisjes melden zich tijdens hun menstruatie ziek op school. Ze hebben soms niet voldoende hygiënisch materiaal om op een comfortabele manier naar school te gaan. Mensen die in armoede leven, sparen vaak uit op dit soort kosten”, zegt Jana Peeters, vrijzinnig humanistisch consulent bij deMens.nu in Hasselt.

Uit een onderzoek van Caritas blijkt dat 1 op de 8 vrouwen in Vlaanderen soms niet genoeg geld heeft om maandverband of tampons te kopen. Voor jonge meisjes die in armoede leven, loopt dat cijfer op tot bijna de helft.

Niet wachten

Voor deze inzamelactie werkt deMens.nu samen met vrouwenvereniging Viva SVV.  Als je wil doneren, kan je terecht bij deMens.nu in Bree, Genk en Hasselt. Bij die drie vestigingen staan nu ook al menstruatieboxen.


Ontdek al onze projecten rond menstruatie