fbpx
deMens.nu

16 dagen actie tegen gendergerelateerd geweld

De Verenigde Naties voeren van 25 november tot en met 10 december 2021 zestien dagen lang actie tegen gendergerelateerd geweld, in het wereldwijde thema van de UNiTE-campagne van de secretaris-generaal van de VN: “Orange the World: Maak nu een einde aan geweld tegen vrouwen!

Bijna 1 op de 3 vrouwen is in haar leven mishandeld. In tijden van crisis stijgen de aantallen, zoals bleek tijdens de COVID-19-pandemie en recente humanitaire crises, conflicten en klimaatrampen. Uit een nieuw rapport van UN Women, gebaseerd op gegevens uit 13 landen sinds de pandemie, blijkt dat 2 op de 3 vrouwen meldden dat zij of een vrouw die zij kennen een of andere vorm van geweld hebben meegemaakt en meer kans hebben op voedselonzekerheid. Slechts 1 op de 10 vrouwen zei dat slachtoffers naar de politie zouden gaan voor hulp.

Hoewel gendergerelateerd geweld wijdverbreid is, is het niet onvermijdelijk. Het kan en moet voorkomen worden. Het stoppen van dit geweld begint met het geloven van de slachtoffers en het kiezen van een alomvattende en inclusieve aanpak die de onderliggende oorzaken aanpakt, schadelijke sociale normen transformeert en vrouwen en meisjes mondiger maakt. Met op slachtoffers gerichte essentiële diensten op het gebied van politie, justitie, gezondheidszorg en sociale sectoren, en voldoende financiering voor de vrouwenrechtenagenda, kunnen we een einde maken aan gendergerelateerd geweld.

Het Generation Equality Forum dat in juli in Parijs is afgesloten, heeft de aanzet gegeven tot doortastende maatregelen en investeringen om gendergelijkheid te bevorderen. Het VN-trustfonds voor het beëindigen van geweld tegen vrouwen, het enige wereldwijde subsidiemechanisme voor het beëindigen en voorkomen van alle vormen van geweld tegen vrouwen, heeft een speciale fondsenwervingsuitdaging aangekondigd, #Give25forUNTF25, ter gelegenheid van 25 jaar subsidiëring ter ondersteuning van vrouwenorganisaties over de hele wereld.

Kom meer te weten en kom in actie