fbpx
deMens.nu

‘De Inzichten’ met Jan Terlouw

Zondag 26 december om 12.15 uur op Eén
Herhaling: maandag 27 december om 14.20 uur en zaterdag 1 januari om 11.25 uur

‘DE INZICHTEN’ OP VRT NU OF TE BELUISTEREN ALS PODCAST.

Nic Balthazar ontvangt Jan Terlouw in De Inzichten. Terlouw straalt 90 jaar volle wijsheid uit. Hij is wetenschapper, politicus en schrijver met een missie – denk maar aan Oorlogswinter en Koning van Katoren. Hij is een verhalenverteller pur sang en kan mensen binden met een weidse visie op de toekomst van onze planeet en de kracht van wetenschap. Hij deed een emotioneel pleidooi in het Nederlandse tv-programma De Wereld Draait Door voor vertrouwen, toen in zijn kindertijd de touwtjes nog uit de brievenbussen hingen.

Jan Terlouw bespreekt in een diepgaand en inspirerend gesprek zijn 7 levensinzichten. Eén van die inzichten is ‘Het verhaal is sterker dan PowerPoint’ en dat gaat over dat touwtje, een metafoor voor vertrouwen en dat zegt zoveel meer dan een PowerPoint, vertelt Terlouw. “De kracht van het verhaal, dat is zo sterk, daar kan je iedereen mee raken”.

Hij vertelt ook over de toekomststoel. Dat idee komt uit zijn boek Het Hebzuchtgas. In dat verhaal wordt er bij het vergaderen in ondernemingen een lege stoel bijgezet. “Daar zit de toekomst, vertelt Terlouw, en die praat mee. Zodat we het niet vergeten om ze te betrekken bij onze beslissingen. Want een besluit gaat altijd over de toekomst. En van wie is de toekomst? Van de jeugd.”

Filosoferen op zondag met Jan Terlouw

”Een ander inzicht: ‘Het hebben van plichten is een recht’ en daarmee bedoelt hij dat mensen niet alleen rechten hebben maar ook plichten. En dat is belangrijk volgens Terlouw, want als mensen plichten hebben dan horen ze erbij dan tellen ze mee. Dan zijn ze betrokken. “Eigenlijk is de wet het mooiste symbool van vrijheid. Ik heb de oorlog nog heel bewust meegemaakt dus ik weet wat het is om niet vrij te zijn. Als je vrij bent dan denk je misschien op het eerste gezicht: ik doe lekker wat ik wil. Vrijheid is niet lekker doen wat je wil, het is met mekaar afspreken – democratisch – dit doen we wel en dit doen we niet”.

Zo deelt Jan Terlouw 7 mooie levensinzichten en hij besluit dat je altijd moet blijven dromen, want ‘Wie met beide benen op de grond staat komt geen stap vooruit’, een humoristisch laatste inzicht.

‘De Inzichten’ op Eén is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten.

Het programma werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opnamen van de afleveringen vinden plaats in Tour & Taxis te Brussel.

“Mensen die iets helemaal zeker weten, denken heel vaak dat de andere het ook weet. Vooral de godsdiensten zijn daar goed in. Die menen zeker te weten hoe het zit… “

“We behandelen de natuur als slaaf en we moeten de natuur behandelen als partner, als gelijkwaardige en beschermen zoals ook de natuur ons beschermt en in leven houdt.”

“Als je vrij bent, denk je misschien op het eerste gezicht: Ik kan doen wat ik wil. Dat is natuurlijk helemaal niet het geval. Vrijheid
is niet lekker doen wat je wilt, dat is met mekaar afspreken, democratisch, dat doen welen dat doen we niet. En dat leg je vast in de wet.”

Lees meer over ‘De Inzichten’ of bekijk de playlist op YouTube

© Joke Goovaerts

© Joke Goovaerts

© Joke Goovaerts

© Joke Goovaerts

Herbekijk

Gasten tot nu toe waren: triatleet Marc Herremans, klimaatexpert en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT NU of te beluisteren als podcast.