fbpx
deMens.nu

Geschiedenis voor herbeginners

Gesproken dagblad in virale tijden

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr1. Lees hier meer recensies.

Wendy Serraris

Toen we in maart 2020 plots met z’n allen thuiszaten, startten Jonas Goossenaerts, leerkracht geschiedenis, en Filip Vekemans, leerkracht Nederlands, met de podcast Geschiedenis voor herbeginners.

Intussen, bijna twee jaar later, bespraken ze verschillende thema’s die we ons (soms) nog vaag uit de geschiedenislessen herinneren: de Russische keizers, de Franse Revolutie, de heksenvervolgingen, de Koude Oorlog, de penis van Napoleon (hoewel scholen dat laatste onderwerp volgens ons vaak overslaan) …

De duur van een aflevering varieert sterk, van twintig minuten tot bijna een uur. De humoristische en bevlogen manier waarop die voor veel mensen oninteressante materie tot leven wordt gewekt, maakt dat je graag luistert en dat de informatie blijft hangen. Wat dacht je bijvoorbeeld van: “De Slag bij Waterloo moest eigenlijk de Slag bij Eigenbrakel heten, maar dat kon Wellington niet uitspreken, en het was ook een lettergreep te veel voor ABBA.”

Kortom, de makers zorgen ervoor dat geschiedenis hip en hot wordt, en toegankelijk voor iedereen. De podcast zou verplicht moeten worden in de lessen geschiedenis, gegarandeerd dat jongeren de lessen dan leuk vinden.

 

Geschiedenis voor herbeginners
Gesproken dagblad in virale tijden
Jonas Goossenaerts & Filip Vekemans
2020-2021
Podcasts online te beluisteren

Foto bovenaan © Shutterstock.com