fbpx
deMens.nu

Brussels Law School Consultancy

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr1. Lees hier meer ‘Achter de schermen‘.

Brussels Law School Consultancy vzw werd in 2019 opgericht. Wat begon als een kleine vereniging met grote ambities, is vandaag uitgegroeid tot een welbekende studentenvereniging aan de Vrije Universiteit Brussel die gratis juridisch advies verleent.

Brussels Law School Consultancy

 

Het doel van Brussels Law School Consultancy, of BLSC, is eenvoudig: een team van rechtenstudenten vormen die hun kennis bundelen om mensen en bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven om een advocaat te raadplegen, gratis te helpen. Ons advies is te allen tijde laagdrempelig en wordt toegankelijk aan onze klanten gecommuniceerd. Ons team bestaat inmiddels uit meer dan twintig leden.

Onze manier van werken wordt gekenmerkt door efficiëntie. Zodra we een juridische vraag ontvangen, wijst het Head of Legal die aan twee tot drie Legal Consultants toe. Nadat zij het dossier hebben behandeld, checkt het Head of Legal nog een keer of het advies aan onze vereisten voldoet: toegankelijk, begrijpelijk (ook voor iemand zonder enige kennis van het recht) en juridisch gezien correct. Als dat het geval is, wordt het advies aan de cliënt bezorgd.

Er is dus steeds een dubbele controle door het Head of Legal, namelijk bij ontvangst van de juridische vraag en voor verzending van het finale advies.

BLSC heeft al met veel verschillende juridische kwesties te maken gehad, gaande van huurproblemen en bescherming van intellectuele eigendom tot bedrijfsstructurering en geannuleerde reizen. De teller staat momenteel op meer dan tweehonderd behandelde cases. Uiteraard hopen wij om nog meer mensen te helpen.

Naast het verlenen van juridisch advies organiseert BLSC tal van workshops die tot doel hebben de juridische en soft skills van de Legal Consultants verder te ontwikkelen, en dat in de aanloop naar hun professionele carrière. Die workshops worden georganiseerd in samenwerking met onze partners, namelijk gereputeerde advocatenkantoren en (juridische) bedrijven.

Het afgelopen jaar hebben we bovendien sterk ingezet op marketing en branding, teneinde onze bekendheid en zichtbaarheid te vergroten. Dat heeft al snel zijn vruchten afgeworpen op het vlak van rekrutering, aangezien een groot aantal studenten voor de functie van Legal Consultant heeft gesolliciteerd.

Ten slotte werken we er als Brusselse organisatie aan om het concept van BLSC naar meerdere steden in Vlaanderen over te brengen. Momenteel hebben we reeds één zustervereniging in Antwerpen, en bekijken we om er ook nog in andere studentensteden te vestigen.

Brussels Law School Consultancy vzw is een lidvereniging van deMens.nu. Indien je een juridische vraag hebt en hulp wenst bij het vinden van een oplossing, dan kan je mailen naar cases@blsc.be om ons te contacteren.

 

Meer weten?

• Wil je meer weten over Brussels Law School Consultancy vzw? Neem hier een kijkje.

• Benieuwd welke lidverenigingen er nog meer bij deMens.nu zijn? Klik en ontdek ze hier.

 

Foto’s © Brussels Law School Consultancy