fbpx
deMens.nu

Vrijzinnig humanist, slaap zacht

Deze nacht sliep ik zacht en diep terwijl niet eens zo ver van mijn bed een bommenregen een einde maakte aan de vrede in Europa die ons als een zacht dekentje omsloot.

Hans De Ceuster is diensthoofd moreel consulent bij Defensie en voorzitter van Payoke, centrum voor onthaal en ondersteuning van slachtoffers van mensenhandel

De vorige oorlog in Europa maakte ik mee als tiener en met een klein hart en tranende ogen keek ik naar het journaal en zag ik hoe mensen elkaar uitmoorden omdat ze de ander niet meer als mens zagen, maar als vijand. De oorlog in Balkan was er één die héél dicht bij onze deur kwam, temeer omdat ik opgroeide te midden in mijn moeder haar strijd tegen mensenhandel. Ons thuis stond in het teken van de opvang van slachtoffers van mensenhandel en tijdens en na die oorlog kwamen er veel uit de Balkan. Ze stonden toen letterlijk op onze drempel en oorlogsslachtoffers werden slachtoffers van mensenhandel. Dankzij Payoke werden ze vooral terug mensen.

Dit alles heeft me gemaakt tot wie ik ben en heeft ertoe geleid dat ook ik mijn steentje wilde bijdragen aan een mooiere wereld, een wereld waar mensen elkaar respecteren en elkaar niet uitmoorden omdat de ander anders is of gewoon omdat de ander in de weg staat voor vuile geopolitieke spelletjes. Het sterkte me in mijn identiteit als vrijzinnig humanist en wanneer ik rondkeek naar de plek vanwaar ik mee kon bouwen aan een mooiere wereld vond ik die binnen Defensie.

De relatie Defensie – vrijzinnig humanisme voelde altijd wat vreemd aan, maar binnen een organisatie die mee helpt de menswaardigheid te herstellen, de vrede en de democratische waarden te verdedigen en eventueel te herstellen voel ik me best wel goed.

Deze ochtend werd ik wakker uit een zachte en diepe slaap en werd ik wakker in een wereld die minder mooi aanvoelt. Net als zovelen binnen de defensiegemeenschap stel ik me de vraag of we niet meer hadden kunnen doen en vooral wat moeten we nu doen? Aan de rand gaan staan terwijl er op kleine afstand een vreselijke oorlog bezig is?

Als vrijzinnig humanist wil ik niets liever dat er geen oorlog en geen miserie is in de wereld, dat ieder mens de ander ziet als mens, dat mijn job als moreel consulent en Defensie waarvoor ik mijn opdracht uitvoer volledig overbodig zijn. Maar zover zijn we duidelijk nog niet.

Deze nacht zal ik vast minder diep en zacht slapen, mijn gedachten zijn bij de mensen die op vlucht zijn, bij de families die dierbaren verliezen, maar ook bij hen die vechten want ik hoop dat ze elkaars mens-zijn blijven zien.

Vrede is niet gratis, slaap zacht vrijzinnig humanist.