fbpx
deMens.nu

Hou jij mee een oogje in het zeil?

De solidariteit die we de laatste weken hebben mogen waarnemen, is hartverwarmend. Ons land vangt inmiddels al rond de 30.000 vluchtelingen uit Oekraïne op en naar alle waarschijnlijkheid zal dat aantal oplopen tot 200.000. In de meeste gevallen verloopt de opvang zonder grote problemen. Maar jammer genoeg speelt niet iedereen het even zuiver op de graat.

We vernamen de laatste weken berichten over mannen die enkel mooie, jonge dames wilden opvangen, of over een slager die Oekraïense vluchtelingen liet werken voor een hongerloon en hen boven de zaak opsloot. Dat er enkelen het doen vanuit eigengewin, moet ons evenwel niet verblinden voor de enorme golf aan oprechte solidariteit die we hebben mogen ervaren. Het betekent enkel dat we waakzaam moeten blijven, want ook dat is solidariteit.

We werken daarom samen met de referentiecentra mensenhandel, Binnenlands Bestuur en Justitie om vluchtelingen te sensibiliseren over hun rechten en jou (ja, jij!) over de symptomen die wijzen om mogelijke economische uitbuiting.

Zocht je nog naar hoe je zou kunnen helpen? Je kan onderstaande documenten* doorsturen naar mensen die vluchtelingen opvangen of naar vluchtelingen rechtstreeks.

Heb je zelf weet van een uitbuitingssituatie?

Neem dan contact op met de referentiecentra:

Voor Vlaanderen: Payoke  (admin@payoke.be)

Voor Brussel:  Pag-asa (info@pag-asa.be)

Voor Wallonië: Surya (info@asblsurya.be)

Op deze pagina van het Agentschap Integratie en Inburgering vind je (meertalige) ondersteuning aan zowel lokale besturen, organisaties en burgers die Oekraïense vluchtelingen opvangen als aan deze vluchtelingen zelf. Informatie over verblijfsmogelijkheden, inburgering, taal, verbinding en participatie.

*Documenten te downloaden: 

Engels

Oekraïens

Russisch