fbpx
deMens.nu

Un monde

Artikel verschenen deMens.nu Magazine jg11 nr2. Lees hier meer recensies.

Joke Goovaerts

De Belgische regisseuse Laura Wandel slingert ons met haar debuutfilm Un monde terug naar de eerste schooldag. Een bijzondere dag, herkenbaar voor ieder van ons. Kinderen met boekentassen en blije, maar ook angstige blikken. Wat staat er ons toch allemaal te wachten?

Zo ook de zesjarige Nora. Ze gaat naar het eerste leerjaar en hoopt vooral nieuwe vriendjes te maken en een leuke, leerrijke tijd te beleven. Hoe kan ze vriendjes maken? Welke spelletjes kan ze spelen? Hoe kan ze snel integreren? Maar het valt tegen, ze ziet onmiddellijk dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Hij slaagt er maar niet in om zichzelf te verdedigen.

Als kijker word je al snel geconfronteerd met het brutale, vernederende en verregaande pestgedrag. De speelplaats is een jungle. Voor de kleine Nora is het hartverscheurend. Hoe kan ze haar broer helpen? Zou ze het tegen haar vader moeten zeggen? En hoe kan ze dat combineren met haar eigen leefwereld?

Van het eerste tot het laatste shot blijft de camera op ooghoogte van Nora. Een mooie stilistische keuze, waardoor je volledig in het gebeuren wordt meegesleept. Deze debuutfilm werd internationaal gelauwerd en ontving diverse prijzen.

 

Regie: Laura Wandel
Met: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Lena Girard Voss, Simon Caudry e.a.
Land: België
Jaar: 2021
Duur: 73 min.
Distributie: Lumière

Foto © Dragons Films & Lunanime