fbpx
deMens.nu

UZ Brussel, UZ Brussel Foundation, deMens.nu en Goodman slaan de handen in elkaar ter ondersteuning van Oekraïense vluchtelingen

Kick-off van een multidisciplinair opvangtraject in Villa Veerkracht

Hierover publicaties in Het Nieuwsblad/De Standaard en Het Laatste Nieuws (enkel voor abonnees)

Afgelopen zondag vertrok een humanitaire missie, georganiseerd door het UZ Brussel, de UZ Brussel Foundation, deMens.nu en Goodman, richting Oekraïne. Het doel? Medisch materiaal en hulpmiddelen brengen naar doelgroepen die daar op dit moment het meest nood aan hebben. Tegelijk werd aan vluchtelingen op de Poolse grens de kans geboden om mee terug te rijden naar België. Deze mensen kunnen rekenen op verdere begeleiding. Na de eerste opvang bij hun Belgische gastgezinnen, is er vandaag een kennismakingsmoment in Villa Veerkracht bij het UZ Brussel. Hier kunnen ze afspreken met trauma-deskundigen en ondersteuning krijgen voor hun verdere traject in België.

Start van een langdurig en multidisciplinair begeleidingstraject voor Oekraïense vluchtelingen

Vandaag verwelkomden het UZ Brussel, de UZ Brussel Foundation, deMens.nu en Goodman 19 vluchtelingen in Villa Veerkracht, een warme plek op de Brussels Health Campus waar in normale omstandigheden medewerkers van het UZ Brussel terecht kunnen voor psychologische steun. Voor één dag opende Villa Veerkracht de deuren voor Oekraïense vluchtelingen. Ze konden er terecht voor morele en psychologische bijstand door onder meer trauma-experten, in aanwezigheid van een tolk. Daarna vertrokken ze met vrijwilligers naar het registratiecentrum op de Heizel.

De vluchtelingen worden opgevangen in het kader van een humanitaire missie, georganiseerd door deMens.nu, in samenwerking met het UZ Brussel, de UZ Brussel Foundation en met steun van Goodman, die circa 60.000 euro vrijmaakte. Op woensdag 27 april kwamen ze aan in België.

Yasmina El Boubkari, organisator van het hulpkonvooi bij deMens.nu: “De vluchtelingen werden ondergebracht bij gastgezinnen. We kennen de mensen die zich opgeven als opvanggezin goed. We weten dat de Oekraïense mensen terechtkomen in een warme en ondersteunende omgeving. Voor ons is de nazorg en opvolging ontzettend belangrijk. Vorige week nog vierden we bijvoorbeeld samen de verjaardag van een jonge vluchteling die net 12 geworden was en met een vorig konvooi van ons was meegekomen naar België.”

 

Ook na de registratie stopt het project niet. De gezinnen kunnen bijvoorbeeld beschikken over laptops, zodat de kinderen school kunnen volgen en contact houden met familie en vrienden. Er wordt ook onderzocht of we lessen Engels en begeleiding op de jobmarkt kunnen aanbieden.

Een humanitaire missie met steun van Goodman

De vluchtelingen kwamen terug met het hulpkonvooi dat afgelopen zondag 24 april vertrok. Het bestond uit vier minibussen, gevuld met medicatie en medische hulpgoederen, en ging richting een dorpje aan de Pools-Oekraïense grens.

Het UZ Brussel kon dankzij de financiële steun van de Goodman Foundation noodzakelijke medicatie en andere medische hulpgoederen aankopen bestemd voor twee ziekenhuizen in Oekraïne.

Prof. dr. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel: “In Oekraïne is er momenteel een grote nood aan medicatie en pijnstillers. Momenteel wordt er in veel gevallen zonder verdoving geopereerd. Met onze steun willen we deze tragische situaties verhelpen op een tastbare, concrete en blijvende manier.”
Philipp Kocks, directeur communicatie bij deMens.nu: “Eens het materiaal werd afgeleverd, was er ruimte om Oekraïense vluchtelingen die naar België willen komen, mee terug te nemen. We hebben dit traject al eerder gedaan met materiaal geschonken door de vrijzinnig humanistische gemeenschap. We hebben nu de juiste contacten ter plaatse en weten dat het geschonken materiaal in goede handen is.”

Het traject van het hulpkonvooi

  • Zondag 24 april: vertrek aan huisvandeMens Brussel – aankomst en overnachting in Dresden
  • Maandag 25 april: vertrek in Dresden – aankomst aan de Pools-Oekraïense grens en overhandigen van het materiaal
  • Dinsdag 26 april: registratie als ‘drivers’ in het vluchtelingencentrum aan de Pools-Oekraïense grens – aankomst en overnachting in een hotel aan de Pools-Duitse grens
  • Woensdag 27 april: terug in België en aankomst van vluchtelingen bij gastgezinnen
  • Donderdag 28 april: dag om te bekomen van de rit
  • Vrijdag 29 april: ontbijtmoment in Villa Veerkracht en registratie bij Fedasil

Contactpersonen

Heeft u vragen over de humanitaire missie of de samenwerking? U kunt terecht bij de volgende aanspreekpunten: