fbpx
deMens.nu

Voor concrete hulp aan Oekraïense vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting

Het Centre d’Action Laïque en zijn Nederlandstalige tegenhanger deMens.nu vragen België te investeren in concrete hulp voor Oekraïense vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting en seksueel geweld.

We krijgen steeds meer informatie over verkrachting als oorlogswapen in Oekraïne.

Aangezien Oekraïne geen deel uitmaakt van de Europese Unie, kan er geen beroep worden gedaan op hulpmechanismen tussen Europese landen. Hetzelfde geldt voor Moldavië, een buurland dat ook oorlogsvluchtelingen opvangt. In Oekraïne zelf is er dringend behoefte aan noodpillen en farmacologische voorraden voor medische abortussen, want de voorraden zijn op en vóór de oorlog leverde Rusland aan Oekraïne…

De situatie is niet beter in Polen, dat meer dan twee miljoen Oekraïners heeft opgenomen, omdat abortus er verboden is behalve in geval van verkrachting … maar daarvoor moet bewijs worden geleverd, wat onmogelijk is. Ter herinnering: in België is verkrachting, hoewel het ondenkbaar lijkt, GEEN omstandigheid die een abortus buiten de wettelijke periode van 12 weken toestaat.

Geconfronteerd met dergelijke tragedies is het dringend nodig andere antwoorden te geven dan informatie op het internet, ook al kan dit nuttig zijn, vooral wat de opvang in de grenslanden betreft.

België mag niet aan de zijlijn blijven staan en moet alles in het werk stellen om bij te dragen tot de verzorging van deze vrouwen die het slachtoffer zijn van deze barbaarse praktijken.

Gelukkig staan de  Europese non-proforganisaties klaar, evenals de medische wereld. Er zijn contacten gelegd door vrijwilligers en abortusartsen om de opvang- en interventiecapaciteit te evalueren. In België staan er teams ter beschikking om 40 vrouwen per week op te vangen voor een abortus, alsook voor abortussen in de meest problematische gevallen. Volgens onze informatie zijn de medische teams en de federaties van planningscentra echter niet benaderd door de autoriteiten die belast zijn met de gezondheid en de rechten van de vrouw om hun praktische of financiële steun te verlenen. Er zijn blijkbaar ook geen georganiseerde netwerken om de vraag van vrouwen te kanaliseren.

Het Centre d’Action Laïque en deMens. nu, in navolging van hun historische partners die in heel Europa actief zijn voor een betere toegang tot abortus, vragen aan de regering om duidelijk te communiceren over de oplossingen die ons land kan bieden voor het vervoer en de opvang van de Oekraïense vrouwen, het beheer van de abortussen in adequate structuren, alsmede over de financiële hulp die zij kan verlenen aan de betrokken verenigingen en vrouwen om hun geneesmiddelen toe te zenden zodat zij, waar zij zich ook bevinden, deze zwangerschappen, die het gevolg zijn van verkrachtingen, zo spoedig mogelijk kunnen afbreken.

 

Bekijk hier het oorspronkelijke persbericht