fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Gent

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr3. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

“En dan vind je de job van je leven”, een slogan uit het verleden die nog steeds geldt voor de twee vrijwilligers die we hier voor het voetlicht brengen. Iris Allaert en Sonja Eggerickx zijn actief bij het huisvandeMens Gent en bij Ik wil praten. Mocht er een thermometer voor engagement bestaan, dan gaat die bij hen ongetwijfeld in het rood.

Kathleen Van Steenkiste

Vrijwilliger Iris Allaert

Iris Allaert © Isabelle Pateer

Hoe ben je als vrijwilliger bij het huisvandeMens beland?

Iris Allaert: Na het overlijden van mijn vader vond ik dat de afscheidsplechtigheid veel persoonlijker kon. Bij de voorbereiding miste ik iemand die echt naar ons luisterde en de tijd nam om te ontdekken wie mijn vader was. Iemand die op zo’n moment kon verwoorden hoe uniek de overledene was en wat hij betekende voor familie, vrienden en collega’s.

Na die beleving ging ik op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij afscheid nemen van dierbaren centraal staat. Zo kwam ik bij het huisvandeMens terecht.

Na een eerste gesprek had ik meteen een warm gevoel bij de manier waarop de organisatie rituelen die bij ieders leven horen, benadert. Ongeacht cultuur of levensvisie voelen rituelen vertrouwd aan en verbinden ze mensen in verdriet of blijdschap. Daar deel te mogen en kunnen van uitmaken, is zo mooi.

 

Ben je in je rol van vrijwilliger ook gegroeid en geëvolueerd?

Iris: Ik twijfelde wel of ik het zou kunnen, maar mijn mentor bij het huisvandeMens stelde mij gerust en ik begon aan de opleidingsmodules over actief luisteren, communicatie en de wijze waarop je rituelen of plechtigheden invulling kan geven.

Mijn mentor bereidde samen met mij mijn eerste plechtigheid voor en dat was geruststellend. Daarna hadden we een opvolgingsgesprek over hoe het was verlopen en kreeg ik tips mee. En na een tijdje werd mij gevraagd of ik regelmatig mee uitvaarten wilde begeleiden. Elk van die uitvaarten kreeg een speciaal plekje in mijn hart en is me dierbaar.

Door mijn werk kon ik geen uitvaarten op weekdagen begeleiden, en aarzelend zette ik de stap naar relatieplechtigheden. Onterecht, bleek al gauw, want wat is er mooier dan twee mensen die in het bijzijn van familie en vrienden volop voor elkaar kiezen?

Het is telkens spannend om via de gesprekken te ontdekken wat liefde voor het paar betekent, welke waarden ze nastreven en hoe ze die in de plechtigheid willen verwerken. Die gesprekken zorgen ervoor dat elke plechtigheid uniek wordt ingevuld en gebracht. Ik verlaat hen nadien ook altijd met een fijn gevoel als ik de blijdschap zie en de verbondenheid voel.

 

Hoe zou je anderen motiveren voor vrijwilligerswerk?

Iris: Mijn vrijwilligerswerk geeft me energie, zorgt voor interessante ontmoetingen en bij elke aanvraag word ik telkens opnieuw uitgedaagd. Bij deze een warme oproep om je als vrijwilliger bij het huisvandeMens aan te sluiten. Je komt in een fijne, zorgende organisatie terecht waar je als vrijwilliger wordt ondersteund en gewaardeerd.

 

 

Vrijwilliger Sonja Eggerickx

Sonja Eggerickx © Isabelle Pateer

Hoe ben je bij het huisvandeMens terechtgekomen?

Sonja Eggerickx: Van jongs af aan was ik lid van allerlei vrijzinnige organisaties en was ik er als vrijwilliger aan de slag. Na mijn pensionering wilde ik iets helemaal anders doen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik belandde bij het huisvandeMens Gent.

Toen een vriendin van mij in het ziekenhuis werd opgenomen, wilde ze tijdens haar verblijf daar een aantal zaken regelen. Ik kon haar op dat moment niet als moreel consulent bijstaan en daarom besliste ik om de opleiding daartoe te volgen. Zo startte ik midden 2018 als vrijwillig moreel consulent in het AZ Sint-Lucas in Gent. En ik doe dat nog altijd heel graag.

 

Wat omvat je vrijwilligerswerk precies?

Sonja: Eigenlijk ligt mijn vrijwilligerswerk in het verlengde van mijn job als leerkracht en nadien als inspecteur niet-confessionele zedenleer, want ook in mijn werk kon ik mensen ondersteunen en bijstaan. Daarnaast wilde ik het idee dat vrijzinnigen ‘niemand nodig hebben’ en ‘alles zelf kunnen klaren’, helpen doorbreken.

In bepaalde perioden van hun leven kunnen mensen wél iemand nodig hebben. Zo ga ik wekelijks – op maandag – naar het ziekenhuis. Ik ga er op bezoek bij mensen die bij hun opname verklaard hebben dat ze geen geloof hebben en/of vrijzinnig zijn. Er bestaat een zeer goede samenwerking met de pastorale dienst.

Bij sommigen blijft mijn bezoek beperkt tot goedendag zeggen omdat ze te ziek zijn, bij anderen wordt het een gesprek waarin levensvragen aan bod komen. Zeker op de afdeling geriatrie, waar mensen wat langer verblijven. Met vragen als: Wat doe ik hier nog? Wat is er nog voor mij? Soms gaan gesprekken over het weer of over vroeger, over heel gewone dingen. Mensen zijn blij om eens met iemand te praten die los van het ziekenhuis staat.

Na de eerste lockdown mocht ik opnieuw aan de slag. Bezoek van familie was nog niet toegestaan en dan was ik – net zoals de andere collega’s – de enige die in het ziekenhuis mocht langsgaan.

 

Wat is je persoonlijke motivatie als vrijwilliger?

Sonja: Ik put mijn motivatie uit mijn levensbeschouwing en uit het feit dat ik iets voor mensen kan betekenen. Ze weten dat ik er voor hen ben. Al duurt het bezoek maar tien minuten of een half uur, ik merk onmiddellijk een verandering bij mensen. Ook op de palliatieve eenheid heb ik goede contacten en ben ik van harte welkom.

Als moreel consulent moet je geduld hebben, kunnen luisteren, enzovoort. Het gaat om medemenselijkheid, verbondenheid, warmte en betrokkenheid, echt contact, los van politieke of ideologische overtuigingen. Het gaat om praktisch humanisme, zonder te preken, zonder met de vlag te zwaaien.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer weten over vrijzinnig humanistische plechtigheden? Informatie vind je hier.

Vragen rond zingeving, zelfbeschikking, levenseinde, rouw …? Lees hier verder.

Wil je aan de slag als vrijwillig moreel consulent in een ziekenhuis of woonzorgcentrum, neem dan een kijkje op de website van Ik wil praten van Stuurgroep Morele Bijstand vzw. Klik hier.

Foto bovenaan © Shutterstock.com