fbpx
deMens.nu

Groen (in het) ouderschap

Twee streepjes op de zelftest. Nee, geen corona, maar een baby! Niets doet je zo nadenken over het leven, over waarden, over wat je wilt doorgeven aan de volgende generatie als in het ouderschap gekatapulteerd worden. Zodra je een kindje verwacht en online iets opzoekt, slaan je sociale media-pagina’s alarm met allerlei niet te missen aanbiedingen. Spulletjes die je écht wel in huis moet halen. Van speciale huidolie tegen striemen, zwangerschapsvitamines in snoepjesvorm tot een babyuitzet die stukken van mensen kost. Je wilt je baby toch wel warm verwelkomen natuurlijk. En dit verhaal zet zich door. De winkels spelen mooi in op elke mijlpaal die je kindje doormaakt. Van allerlei handige middeltjes om ze sneller zindelijk te krijgen, tot de meest blinkende spulletjes voor als ze weer naar school moeten.

Mama worden zorgde er bij mij vooral voor dat ik heel erg ging nadenken over wat soort ouder ik wil zijn voor mijn kind en welk voorbeeld ik graag wil meegeven. Voor mij hoort daar onlosmakelijk het belang van ecologie, van zorg voor onze planeet, bij. Het zorgt voor bewuste keuzes en niet teveel mee gaan in de consumptiedrang.

Tweedehands is er heel wat in goede staat te vinden. Babymeubels kunnen best wel wat aan en er zijn voor een klein prijsje mooie vondsten te scoren. Of misschien heb je in je familie- of vriendenkring nog mensen die wat te geef hebben? Weet je niet waar te beginnen, dan kan je gebruik maken van een geboortelijst met tweedehands spullen. Bijvoorbeeld via Mic Mac Minuscule. Zij gaan op zoek naar preloved spulletjes, passend bij jouw smaak en wensen, en stellen een lijst samen. En nog toffer, als je de spullen niet meer nodig hebt, brengt Mic Mac Minuscule ze weer in de omloop.

Graag toch nieuw? Je kan ook kiezen voor een winkel die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, zoals Blabloom. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog om kritisch na te denken over wat je echt nodig hebt. Of spreek ervaren ouders eens aan over wat echte musthaves zijn en wat bij hen stof stond te vergaren in de kast.

Koop met het zicht op de toekomst. Ja je kan nu die schattige mini-kleerkast kopen die mooi bij de uitzet past, maar je kan ook onmiddellijk gaan voor een grote kleerkast die je kind later als volwassene ook nog kan gebruiken. Daarnaast zijn er tegenwoordig alternatieven voor wegwerpproducten, zoals wasbare luiers en babydoekjes. Het is duur in aankoop, maar uiteindelijk ben je op het einde van de rit een pak goedkoper af en het is zachter voor de gevoelige huidjes dan luiers en doekjes waar veelal chemische producten inzitten. Wasbare luiers helpen bovendien om sneller zindelijk te worden, omdat een kindje ook effectief voelt wanneer het geplast heeft. En wasbare doekjes kan je nog lange tijd nadat ze zindelijk zijn blijven gebruiken: vuile gezichtjes proper maken, iets wat geknoeid is snel opvegen, … Je kan ze zelfs gebruiken om je te ontschminken. Meer dan één kind? Handig, dan gebruik je de wasbare spulletjes gewoon opnieuw, zonder weer kosten te moeten doen.

Ook voor kinderkleding is tweedehands een fijne optie. Kinderen groeien als kool en vaak zijn er kleertjes waar je niet aan kan zien dat ze al ooit gedragen zijn. Onder familie en vrienden wordt er al heel wat kinderkleding aan elkaar doorgegeven, maar er bestaan ook grotere initiatieven. JBC organiseert swap-events, waar je je kinderkleding kan omruilen voor een maatje groter. Stad Hasselt heeft zelfs zijn eigen ruilwinkel, Het Wisselke. Je brengt de maatjes die te klein zijn binnen en krijgt een stempel. Met die stempels kan je weer grotere maatjes aanschaffen.

Speelgoed kan je eveneens gemakkelijk tweedehands en in goede staat vinden. Ga eens kijken op een beurs of plaatselijke rommelmarkt. Misschien is er in jouw buurt ook wel een spelotheek? Als je het concept niet kent: het werkt zoals een bibliotheek, alleen leen je hier speelgoed en spelletjes uit. Natuurlijk bestaan er ook winkels die nieuw, duurzaam speelgoed aanbieden, zoals De Kinderwinkel of Blabloom. Zoek op het internet naar ‘duurzaam speelgoed’ en ook in jouw provincie is er zeker en vast een winkel waar je terecht kan voor speelgoed dat tegen een stootje kan en waar kinderen niet te snel mee zijn uitgespeeld. Kinderen spelen trouwens vaak het meest met dingen die geen speelgoed zijn. Hun ouders nadoen, een huis bouwen van een kartonnen doos, potjes stapelen, met water spelen …

Het is fijn om te zien bij de start van dit nieuwe schooljaar dat er tegenwoordig heel anders wordt omgegaan met ecologie. Ik nam vroeger mijn boterhammen nog mee in zilverpapier en kocht op school een blikje frisdrank om erbij te drinken. Tegenwoordig zijn brooddozen, hervulbare waterflessen en snackpotjes weer helemaal hip and happening. De toekomst begint uiteindelijk bij onze kinderen. Een toekomst voor onze kinderen en alle generaties die volgen, daar kunnen we nu mee zorg voor dragen. Met wat extra creativiteit, wat opzoekwerk, een beetje extra tijd, voeden we onze kinderen op tot milieubewuste burgers. De beste manier om dat te doen te tonen hoe het kan.

Ine Vandeweyers, vrijzinnig humanistisch consulent Hasselt en mama