fbpx
deMens.nu

Verslag: deMens.nu op Pukkelpop 2022

Naar goede gewoonte stond deMens.nu paraat op Pukkelpop. Het muziekfestival in Kiewit zoekt tijdens hun festival naar een goed evenwicht tussen alternatieve en populaire muziek. Vier dagen van feest, waarbij de verbinding tussen muziekfans centraal staat. Jong of oud, het publiek draagt een duidelijke gemeenschappelijke filosofie: enthousiasme, uitbundigheid én een stevige portie eigenzinnigheid.

Maar er is niet alleen feest. We staan ook stil bij de Pukkelpopstorm die van enkele jongeren het leven eisten. Daarom leggen we jaarlijks een bloemstuk bij het monument, zodat we ook stilstaan bij het verleden.

Dat deMens.nu op de camping aanwezig is, dat is niet zo gek. Het festival werd destijds opgericht door Chokri Mahassine in samenwerking met de Humanistische Jongeren van Leopoldsburg. Ieder jaar zetten vrijwilligers van Hujo en medewerkers van de huizenvandeMens zich opnieuw in voor een toffe informatie- en recreatiestand. Nieuwsgierige campinggangers kunnen er steeds terecht bij de deMens.nu-tent aan een sfeervolle non-profitmarkt.

 

Vanuit het thema ‘Denk voor jezelf, zorg voor elkaar’ kon dit jong enthousiasme hun energie kwijt in de photobooth, waar ze zichzelf vereeuwigden. Zo werden maar liefst 1000 serieuze en minder serieuze foto’s genomen met op de achtergrond enkele van onze belangrijke waarden afgebeeld. Het ideale bewijs dat ook deze festivaleditie niet te missen was, was dat er gretig werd aangeschoven aan onze Kop van Jut om een van onze leuke deMens.nu gadgets te bemachtigen. Daar wilde iedereen zich bewijzen door zo hard mogelijk met de hamer op een pin te slaan om zo de bel te raken. Onze polsbandjes en hun quotes erop waren zelfs zo een groot succes dat het Belang van Limburg erover schreef. Deze geslaagde editie kon niet mogelijk zijn, mochten we niet beschikken over een team van vrijwillige jongeren.

 

 

Tijdens de gesprekken met de festivalgangers stond één ding centraal: kritisch denken. De vele gesprekken over verbindende waarden, onze plaats binnen een diverse gemeenschap en een blik naar de toekomst lieten niemand onberoerd. De humanistische gedachte is duidelijk voelbaar in het vertrouwen in onze samenleving en het geloof in gelijkheid en solidariteit. Jongeren nemen dan ook niet voor niets een belangrijke rol op als ambassadeurs van het vrijzinnig humanisme.