fbpx
deMens.nu

Hulp aan Oekraïne: “Missie zes kwam er per toeval”

Op zaterdag 24 september vertrok een Oekraïense man terug richting zijn land in een auto volgeladen met medische spullen en hulpgoederen. Het feit dat die auto volgeladen was, is te danken aan onze voormalige collega Yasmina deze man per toeval ‘ontdekte’. Yasmina is de initiatiefnemer van alle voorgaande Oekraïnemissies die deMens.nu in samenwerking met UZ Brussel en de Goodman Foundation had ondernomen. Dit is haar verhaal:

(De namen in dit verhaal zijn aangepast)

“Ik had gisteren een vrije dag en kwam toevallig te weten dat toeval dan toch bestaat. Rond de middag belde Lindsey van het UZ mij op met de vraag of ik samen haar het overzichtsdocument van alle missies wou bekijken. Ik liet haar weten dat ze het me mocht mailen en dat ik er later op de dag mijn tijd voor zou nemen. In tussentijd wou ik snel even naar de markt in het dorp. Dat deed ik al wandelend. Halverwege mijn tocht trof ik een leegstaand voertuig aan op de parking met een Oekraïense nummerplaat. De wagen trok uiteraard mijn aandacht en toen ik iets beter ging kijken, zag ik ook dat er in de auto geslapen werd. Ik wandelde door naar de markt en op de terugweg besloot ik om even bij de auto te blijven wachten in de hoop om de eigenaar ervan te treffen. Even later dook er een man op. Ik sprak hem aan en met de hulp van mijn vertaalapp begreep ik dat hij de echtgenoot was van Zehra en de vader van Ahmet.”

“Zehra en Ahmet kwamen mee met onze vierde missie en zijn nog steeds gehuisvest bij mijn huisarts hier in het dorp. De man bleek in Oekraïne als chauffeur aan de slag te zijn waar hij vluchtelingen naar veilige oorden bracht. Hij had net mensen afgezet in Zwitserland en besloot om naar België door te rijden om zijn vrouw en zoon na 5 maanden weer terug te zien. Hij was daags voordien aangekomen en had effectief de nacht in zijn auto doorgebracht omdat hij (noch zijn vrouw) aan hun gastgezin durfden te vragen of hij ook bij hen mocht logeren. Ik kon pas om half negen bij het gastgezin terecht om te vragen of hij de komende nacht bij hen mocht logeren … en natuurlijk mocht dat!”

“Eind goed al goed, zou een mens dan denken, maar toen ik laat op de avond de Excel van Lindsey bekeek, zag ik dat er nog ruimte was op het budget dat Goodman had vrijgemaakt voor onze missies. En aangezien de man hier dan toch met een lege auto was konden we hem evengoed laten vertrekken met een goed gevulde wagen. Na overleg met alle partners kregen we groen licht voor missie 6. Intussen is Ann van de apotheek alles aan het verzamelen (voornamelijk pijnstillers voor kinderen/volwassenen, ontsmettingsmiddel, voedingssupplementen en babyvoeding). Maureen koopt op haar beurt een lading pampers en Anette is bezig met het aankopen van levensmiddelen. De auto van de man zal dus effectief goed gevuld zijn. Ik bezorg jullie zaterdag via WhatsApp nog een foto als hij volgeladen vertrekt en vraag hem om me op de hoogte te houden van zijn traject.”

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne, organiseerde deMens.nu samen met het UZ Brussel en de Goodman Foundation een aantal missies om hulpgoederen tot aan de Pools-Oekraïense grens te krijgen. In volgeladen busjes reden medewerkers van deMens.nu naar het dorpje Medyka om die hulpgoederen af te leveren. Op de terugweg brachten ze Oekraïense vluchtelingen terug mee naar België om hen in veiligheid te brengen.