fbpx
deMens.nu

Werelddierendag: Hoe ecologisch is je liefde voor je dier?

Auteur: Ellen Vandevijvere

Heb je een hond, een kat, een hamster of een pony in de wei? Volgens een huisdierenonderzoek uitgevoerd door iVox in mei 2022 heeft 57% in België één of meerdere huisdieren, een stijging van 5% tegenover vorig jaar. In totaal zijn het er zowat 10 miljoen, vissen en fretten daarbij inbegrepen. Dus bijna zoveel als er inwoners zijn. Ongetwijfeld zal je enorm graag je dieren zien en er alles voor willen doen: de zachtste mand, de beste brokjes, en de leukste speeltjes. Uit onderzoek blijkt dat de consumentenmarkt voor dieren jaar na jaar in stijgende lijn zit. We verwennen kortom graag onze dieren. Maar het heeft ook een ecologische impact.

Reken maar uit wat je hondje zal eten aan brokken, vlees, drinken, en hoeveel speeltjes, dekentjes en mandjes het verslijt. Het maken van alleen al de brokken vergt vlees,  verwerking, vervoer en verpakking. Er komt dus een serieuze schoenmaat aan ecologische voetafdruk bij te pas. Je kat is kleiner en zal ook minder impact hebben natuurlijk, hoewel dit ook weer niet te onderschatten valt op andere vlakken. De kat is namelijk een carnivoor en heeft meer vlees nodig. Bovendien is het een echt toproofdier en zal het in de tuin (als je je kat buiten laat tenminste) een ware ravage aan het wilde dierenbestand veroorzaken. Eén kat misschien niet, maar in Vlaanderen zijn ze weliswaar geschat met 1.1 miljoen.

Natuurlijk moeten we niet het houden van dieren daarom maar helemaal aan banden leggen. Het is intussen duidelijk dat huisdieren een positieve invloed hebben op ons mentale en sociale welzijn. We kunnen wél bewuster zijn van de ecologische impact die ze hebben. En daarin keuzes maken. De hoofdmoot daarin is de productie van het voedsel en de snacks. Als je weet dat voor 1kg rundsvlees er 15.500 liter water verbruikt wordt, geldt dat ook voor het voer voor honden en katten. Maar de ecologische impact is het niet het enige waarin we een invloed uit kunnen oefenen. Denk maar aan het dierenwelzijn. We zien graag onze eigen viervoeter, maar varkens, kippen, koeien en kalkoenen hebben óók gevoelens. Ook vissen hebben meer emoties dan tot voor kort gedacht werd. Wist je dat er een steeds groter aanbod aan biologisch voer bestaat dat al een eerste stap in dierenwelzijn is? Vegetarisch voeren is natuurlijk nog beter, dan worden er geen dieren voor opgeofferd. En laten we wel wezen, het doden van dieren is nu eenmaal nooit diervriendelijk. Maar of je een huisdier vegetarisch voer kan geven, zal van de individuele behoefte van je huisdier afhangen. Of wat dacht je van dierenvoer op basis van insectenlarven: dierlijke eiwitten, minimaal dierenleed en een topper op vlak van ecologische voetafdruk.  Het is nog een nichemarkt maar heeft wel erg veel potentieel. Het is bovendien een perfect alternatief voor dieren met voedselallergieën.

Ook de dieren buiten je huis kan je een duwtje in de rug geven en diervriendelijk maken.  Heb je een tuin? Een stukje wildernis in je tuin laten groeien kan al een enorme trekpleister worden voor vogels, vlinders en natuurlijk onze geliefde bijen.

Hier wat tips om rondom je huis de dieren helpen:

  • Zorg voor een bijenhotel, vogelkastje, vleermuizenkast, egelhokje en andere rustplaatsen voor de dieren
  • Zet een drinkschaal en voederbak voor vogels. Let daarbij op dat katten er niet aan kunnen en vogels eveneens niet verstrikt kunnen geraken in de netjes van vetbollen voor vogels.
  • Hou insectvriendelijke planten die een bron van voedsel kunnen zijn voor vlinders, bijen en andere insecten.
  • Laat je gras wat langer staan en hou de dorre bladeren zo lang mogelijk in je tuin (goed voor egels!)

 

Als je geen tuin hebt, zijn er minder mogelijkheden maar desalniettemin kan je ook voederplaatsen zetten voor vogels en insectvriendelijke planten in bloembakken houden. Of je steunt gewoon een organisatie die zich inzet voor meer biodiversiteit.

Tot slot: wil je zelf ook diervriendelijker door het leven gaan? Adopteer een dier, en denk aan je eigen voedingspatroon waarbij vegetarisch en/of vegan al een gigantisch verschil maakt.

 

Dit artikel is een initiatief van het Ecoteam. Dat zijn collega’s van over heel Vlaanderen en Brussel die ons helpen bewuster te zijn van welke impact wij als mensheid hebben op de planeet en wat we daar concreet aan kunnen doen.