fbpx
deMens.nu

Vrijwilligers van bij ons

Vrijwilligers bij huisvandeMens Antwerpen

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr4. Meer verhalen van vrijwilligers hier.

Ze bestaan nog. Mensen die zich belangeloos voor hun medemens inzetten én er nog voldoening uit halen ook. Morele bijstand verlenen of afscheidsplechtigheden verzorgen, ze doen het met een grote gedrevenheid. Frank De Strycker en Heleen Konings, vrijwilligers die al een tijdje in het huisvandeMens Antwerpen meedraaien, vertellen er graag wat meer over.

Denise Odekerken

Vrijwilliger Frank De Strycker

Frank De Strycker © Isabelle Pateer

Hoe ben je als vrijwilliger bij het huisvandeMens terechtgekomen? En wat trok je erin aan?

Frank De Strycker: Als kind was ik al geïnteresseerd in vrijzinnigheid. De lessen zedenleer prikkelden mijn nieuwsgierigheid. Ik had gelukkig goede leerkrachten. Na mijn pensionering kwam er een einde aan mijn toenmalige vrijwilligerswerk, en op dat moment besloot ik bij het huisvandeMens aan te kloppen.

Ik wilde aan de slag gaan bij een organisatie waarin ik mijn levensbeschouwing kon terugvinden. Ik had een getuigenis gehoord van een medewerker van het huisvandeMens en die boeide mij enorm. Ik wilde me er heel graag inzetten en het maakte niet uit op welk gebied. Het enige dat ik zeker níét wilde doen, waren afscheidsplechtigheden. Na een fijn onthaalgesprek en een paar boeiende opleidingen kon ik beginnen.

 

Wat doe je dan nu als vrijwilliger bij het huisvandeMens?

Frank: Afscheidsplechtigheden! In het begin wilde ik me op huwelijksplechtigheden toeleggen, omdat ik dacht dat ik de zware emoties bij afscheid niet zou aankunnen. Maar op een dag bood mijn coach bij het huisvandeMens me aan om toch eens een traject voor een afscheidsplechtigheid mee te volgen: gesprek met de nabestaanden, teksten schrijven, scenario opstellen en uitvoering van de plechtigheid. Toen voelde ik dat het misschien toch wel iets voor mij zou zijn.

Ik waagde het erop en het viel reuzegoed mee. Mijn eerste afscheidsplechtigheid, met klamme handen, verliep naar wens. Ik werd ook goed ondersteund door mijn coach. Nog steeds trouwens. Een telefoontje of mailtje is nooit ver weg. Sporadisch verzorg ik nog wel eens een huwelijksplechtigheid, maar afscheidsplechtigheden liggen me veel beter.

 

Vind je de thematiek soms niet te zwaar? Hoe zou je mogelijke vrijwilligers over de streep trekken?

Frank: Afscheidsplechtigheden verzorgen is helemaal niet zo zwaar als ik had gedacht. Het brengt je ook veel moois. Er wordt vaak gelachen of er worden fijne anekdotes opgehaald. Je kan een betekenisvolle rol in het rouwproces vervullen. Je weet nooit wat je kan verwachten, het is niet altijd eenvoudig, soms beklijvend, maar steeds boeiend. En uiteraard is de dankbaarheid van de nabestaanden onbetaalbaar. Ik verzorgde nu al meer dan honderdvijftig plechtigheden en die dankbaarheid, daar doe ik het voor. Het is de beste motivatie.

 

 

Vrijwilliger Heleen Konings

Heleen Konings © Isabelle Pateer

Hoe kwam het huisvandeMens op jouw pad?

Heleen Konings: Ik las een online vacature van Ik wil praten. Ik dacht meteen: daar ben ik goed in. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen een luisterend oor kunnen gebruiken en het is heel fijn om hen dat te bieden. Ik heb gesolliciteerd en het voelde meteen goed. Ik kwam in een professionele en betrouwbare organisatie terecht waar ik goed werd opgeleid en ondersteund.

 

Wat doe je precies als vrijwilliger?

Heleen: Als mensen met een hulpvraag of probleem zitten of in een moeilijke situatie zijn verzeild, en ze willen graag een gesprek, dan ga ik daarop in. De thema’s waarmee ze bij het huisvandeMens aankloppen, zijn erg divers en dat maakt het net zo interessant.

Ik ga ook sporadisch – voor de organisatie Ik wil praten – naar een woonzorgcentrum om mensen te begeleiden. Onlangs begeleidde ik een vrouw die niet meer kon spreken. Ze had een boeiend leven achter de rug en we keken samen naar foto’s en boeken. Ook al begreep ik haar niet, toch kon ik ruimte voor al haar emoties maken.

 

Waarom is dat werk voor jou betekenisvol?

Heleen: Alles wat het leven moeilijk en zwaar maakt en waar mensen mee zitten, interesseert mij. Tegelijkertijd heb ik een positief wereldbeeld en een hoopvol perspectief. En zo kan ik mensen een beetje verlichting brengen. Ik help hen om in verbinding met zichzelf te gaan.

Als ik mensen kan raken, dan betekent het dat zij even niet meer alleen zijn. Dat is enorm belangrijk. Zo’n gesprek is altijd aangenaam en gaat vanzelf. Ik kijk uit naar elk gesprek.

 

Waar vinden de gesprekken plaats?

Heleen: Ik doe bijna altijd wandelgesprekken in een park of een bos. Daarmee ben ik tijdens de coronaperiode begonnen. Het is minder indringend, stiltes vallen natuurlijker en het is gewoon heel fijn door de aanwezigheid van de fauna en flora. Een gesprek duurt dan soms wel twee uur, maar je merkt het niet, want de tijd vliegt voorbij.

 

Zou je mensen aanraden om voor het huisvandeMens aan vrijwilligerswerk te doen?

Heleen: Zeker, want het is een ideale organisatie voor vrijwilligers. Je voelt je een deel van het geheel, je wordt geruggensteund en je kan altijd vragen stellen. Vrijwilligers staan er niet aan de zijlijn. Ze tellen echt mee, er wordt oprecht naar hen geluisterd. Ook het fijne aanbod aan opleidingen en workshops is een enorme meerwaarde.

 

Vrijwilliger worden bij een huisvandeMens?

De keuzemogelijkheden voor vrijwilligerswerk binnen deMens.nu zijn groot. Of je jong bent of al wat ouder, veel tijd hebt of maar een paar uurtjes, of je plechtigheden wil verzorgen of administratief talent hebt … je helpende handen zijn steeds welkom.

Als vrijwilliger word je deskundig gecoacht en krijg je heel wat vormingsmogelijkheden.

Voor meer informatie kan je terecht in een huisvandeMens in je buurt. Of neem hier een kijkje. Je kan ook mailen naar info@deMens.nu of intekenen via deze link.

Meer weten over vrijzinnig humanistische plechtigheden? Informatie vind je hier.

Vragen rond zingeving, zelfbeschikking, levenseinde, rouw …? Lees hier verder.

Wil je aan de slag als vrijwillig moreel consulent in een woonzorgcentrum of ziekenhuis, neem dan een kijkje op de website van Ik wil praten van Stuurgroep Morele Bijstand vzw. Klik hier.

Foto bovenaan © Shutterstock.com