fbpx
deMens.nu

Week van de Fair Trade: enkele tips

Van 5 tot en met 15 oktober is het de Week van de Fair Trade. Als je een Fair Trade product koopt, geef je eerlijke handel een extra duwtje in de rug. De keuze wordt steeds groter gelukkig. Ter inspiratie toonden enkele van onze collega’s daarom in deze periode hun favoriete Fair Trade product en waarom ze dit zo waarderen.

Chocolade
Collega Nils van huisvandeMens Diest beet (letterlijk) de spits af met chocolade.
“Mijn keuze viel op een lekkernij die voor ons als een Belgische traditie aanvoelt, maar waarvan we in ons binnenste wel weten dat het grote werk niet in België gebeurt. Voor eerlijke chocolade raad ik ‘Bite to Fight for a fair income’ aan, een samenwerking met het Ivoriaanse CPR-Canaan. Qua smaak doet de chocolade niet onder voor de gekende merken. Bovendien worden de cacaoboeren met respect behandeld en niet aan hun lot overgelaten wanneer een oogst mislukt. Alleen dat al maakt het voor mij de moeite waard om hiervoor te kiezen.

 

 

Meer (h)eerlijke chocolade
Collega Laure van de Fakkeltjes vzw vertelt over eerlijke chocolade. 🍫
“De Virunga Bean to Bar is een Fair Trade chocoladereep. De Congolese cacaoplantages zijn een initiatief van Dominique Persoone, de eigenaar van de Chocolate Line, en Prince Emmanuel de Merode, een vooraanstaande natuurbeschermer van the Virunga National Park. Armoede is een groot probleem bij de Congolese bevolking rond het Virunga park. Het leidt mensen tot stropen, want op de zwarte markt wordt grof geld betaald voor ivoor en bushmeat. Als de armoede aangepakt kan worden, dan hoeft niemand te sneuvelen. Daar komt de Virunga Bean to Bar op het toneel: de cacaoplantages worden verzorgd en beheerd door lokale inwoners. De opbrengst van de chocoladerepen gaat voor de helft volledig naar de lokale bevolking. De andere helft gaat rechtstreeks naar het beheer en beschermen van het Virungapark. Bovendien is de donkere variant zelfs een vegan chocoladereep. Lekker!”

 

 

Muesli
Collega Bert van de communicatiedienst mijmert over zijn favoriete ontbijt. 🥣
“Quinoa is hip! Jeroen Meus noemt het ‘Superfood voor foodies die graag supersnel een evenwichtige maaltijd op tafel zetten.’ Maar eerlijk? Ik ben geen superfan. Behalve in deze krokante mueslimix met stukjes pure chocolade uit de Oxfam Wereldwinkel. Na een kom van 100 gram te nuttigen, ben ik 1909 kJ rijker. Daarmee heb ik net voldoende energie om tot aan de lunch feilloos te communiceren.”

 

 

Schoenen
Ellen, leading lady van ons Ecoteam vertelt over haar favoriete schoenen 👟👟.
“Als eco/ethisch-bewuste consument is het altijd een beetje worstelen met schoenen en daarbij horend het dierlijke leder. Het aanbod van vegan schoenen zit gelukkig in de lift, maar het blijft een zoektocht om leuke vegan schoenen te vinden die ook kwalitatief hoogstaand zijn. ‘All my Eco’ is een Spaans merk dat startte in 2019 via crowdfunding om lokaal, ethisch en ecologisch sneakers te kunnen maken en verkopen. Het initiatief bleek erg succesvol. Bij elke aankoop doneren ze 5 bomen en 1% gaat naar een ngo. Ik moet toegeven, hun online campagne via social media werkte wel en gelukkig zijn ze ook echt betrouwbaar. Je kan ze gemakkelijk online bestellen en de verzending is gratis. Ze zitten heel gemakkelijk en ik draag ze met een tikje extra trots omdat ik weet dat ik hiermee een beetje verschil heb kunnen maken. ”

 

 

Chips
Collega Bart van HuisvandeMens Maasmechelen trakteert ons op Yuca-chips.
“Lockdown – bingewatchen … en dan komen de goede voornemens om gezonder te leven op losse schroeven te staan. Wellicht heel herkenbaar voor velen. Wetenschappers leren ons dat suiker – jawel óók – in chips zit, en bijdraagt aan het verslavende effect. Deze chips gemaakt van maniok en een zeer laag gehalte aan suiker is onze favoriet thuis, onweerstaanbaar lekker met een hoge kraakfactor 😉. Het feit dat deze chips ook nog eens twee keer zoveel vezels bevat en een erg hoge kaliumwaarde, veel calcium, mangaan, eiwitten, fosfor en vitamine C speelt met het beloningscentrum in ons brein. Smakelijk!”

 

 

Limonade en andere drankjes
Collega Ine van HuisvandeMens Hasselt is enthousiast over haar favoriete fruitsap en limonade. 🧃
“Met ons huis kiezen we resoluut voor fairtrade limonades en fruitsapjes. Het is eens wat anders dan Coca-Cola en we hebben al vele fans ondertussen. Regelmatig komen vrijwilligers, cliënten of collega’s van andere huizen vragen: “Hebben jullie die lekkere limonade nog staan of die heerlijke worldshake?” Wij bestellen deze dranken bij de Oxfam Wereldwinkel die ze komen leveren met de bakfiets. Als je eens wil proeven, spring dan maar eens binnen in huisvandeMens Hasselt. Altijd welkom! 😉”

 

 

Jeans
Collega Ward van Huisvandemens Gent is fan van Kings of Indigo 👖.
“Je staat voor de keuze: een nieuwe jeans. In solden 2 stuks voor een zeer schappelijk prijsje of 1 paar dat wat duurder is, niet omdat de merkkosten moeten vergoed worden, maar omdat het productieproces nu eenmaal duurzamer, ethischer en transparanter is dan ooit tevoren. Vroeger zou ik steevast geopteerd hebben voor optie 1. Maar ik merk bij mezelf het groeiend besef, dat als er echt iets zal veranderen op deze aardbol, je vooral bij jezelf moet starten. Die reflex groeit jaar na jaar en er zijn ook steeds meer duurzame opties voor handen. Als je een beetje moeite doet vind je wel doorheen de mist van greenwashing producenten die het echt anders willen doen. Zijn ze perfect? Nee, maar dat beweren ze ook niet. Sommigen doen wel enorme inspanningen om de industrie mee te veranderen door als rolmodel te fungeren. Een nieuwe jeans creëren kost vaak liters water, maar dat hoeft niet. En stappen zetten naar een meer fair loon in het productieproces: ze zijn mogelijk. Upcycling, recycling, Vegan, Organic or Sustainable Transport (https://goodshipping.com/)? Whatever you like! It’s all there!”

 

 

Koffie
Collega Frederick van HuisvandeMens Zottegem heeft het over zijn dagelijkse bakje troost. ☕
“De watervoetafdruk van een kopje koffie bedraagt 130 liter. Voor thee is dit 30 liter en voor bier 75 liter. Maar ik lust geen thee en bier mag ik niet drinken van mijn werkgever. Koffie dus.
Om mijn schuldgevoelens te verkleinen koop ik biologische fairtrade koffie. Bijvoorbeeld de Bio Grade 1 ‘El Palto’ uit Peru. Afkomstig van de coöperatieve JUMAAP waarvan alle 186 leden gecertificeerde biologische en fairtrade koffie produceren. De coöperatieve investeert o.a. in de bouw van scholen en in een fonds voor onderwijsprogramma’s. Trouwens, de koffie is nog lekker ook. Toetsen van chocolade, bessen, citrusvruchten en een vleugje muskusrat.”