fbpx
deMens.nu

Veranderen: methode

Artikel verschenen in deMens.nu Magazine jg11 nr4. Lees hier meer recensies.

Joke Goovaerts

“Er ging geen dag voorbij zonder dat ik dacht, ik moet weg, ik moet weg – dat zinnetje werd een deel van mij.” Schrijver Edouard Louis wil ontsnappen aan zijn verstikkende, racistische, armzalige en gewelddadige jeugd in Noord-Frankrijk waar hij als homo geen makkelijk leven had. Maar hoe doe je dat?

In zijn roman Veranderen: methode vertelt hij zijn verhaal, zijn odyssee. Hij fileert zijn jeugdjaren, de relatie met zijn ouders en alles wat hij doet om te veranderen. Eddy Bellegueule zal de wereldberoemde schrijver Edouard Louis worden. Ook zijn gelaat, zijn omgangsvormen, zijn lichaam, zijn kennissenkring … zullen transformeren. Maar of hij met die nieuwe identiteit dan gelukkiger wordt, is de vraag: “Soms wilde ik in een hoekje gaan liggen, weg van alles, een gat graven, daarin wegkruipen en nooit meer praten, nooit meer bewegen.”

Veranderen: methode is opnieuw autobiografische fictie/non-fictie van Edouard Louis, die in 2014 debuteerde met zijn boek Weg met Eddy Bellegueule. Ook nu weer worden we met vlotte, korte zinnen en een vlijmscherpe pen ondergedompeld in een leefwereld van klassentegenstellingen en sociale ongelijkheid.

 

Veranderen: methode
Edouard Louis
De Bezige Bij, 2022
ISBN 978 94 031 5161 8