fbpx
deMens.nu

We hebben je nodig: onderzoek naar levenstestamenten gaat van start

In het kader van historisch onderzoek naar de geschiedenis van euthanasie en levenseindebeslissingen België, delen we graag de vraag hieronder van onze collega Niels De Nutte, consulent bij huisvandeMens Brussel en doctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel in de sectie geschiedenis. Niels is op zoek naar verhalen en getuigenissen van mensen die vóór 2002 gebruik hebben gemaakt van wilsverklaringen avant la lettre. De warme oproep vindt u hieronder.

 

Beste,

Als jonge historicus die onderzoekt hoe levenseindeproblematieken in België hun plaats kregen in de maatschappij en het persoonlijke leven van haar bewoners, vraag ik via deze weg graag uw hulp. In het kader van mijn doctoraatsonderzoek, ben ik op zoek naar mensen en families die in de jaren 1980 en 1990 gebruik hebben gemaakt van een levenstestament, testament de vie of euthanasieverklaring zoals die werden aangeboden door de organisaties Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité, Recht op Waardig Sterven en het Humanistisch Verbond.

Door omstandigheden zijn de archieven van deze stukken niet bewaard gebleven en is het zo op dit moment niet mogelijk om een reconstructie voor volgende generaties te maken van de moeilijkheden en uitdagingen waarmee vragers van een waardig levenseinde te maken kregen in de 20e eeuw. Mondelinge geschiedenis, in de vorm van interviews, is hier momenteel de enige mogelijkheid die ons rest.

U bent talrijk, dat weten we. Aan het begin van de 21e eeuw bezat de Association pour le Droit de Mourir dans la Dignité een 800-tal levenstestamenten in haar databank. Voor de andere organisaties vermoeden we een gelijkaardige grootteorde. Ik kijk ernaar uit om u allen te ontmoeten, uw verhalen te leren kennen en een bijdrage te leveren aan een geschiedenis die tot vandaag te lang in de schaduw heeft doorgebracht. Uw verhaal is voor ons belangrijk en zal toelaten om informatie te bewaren die anders verloren gaat.

Indien u het verhaal van uzelf, kennissen en/of familieleden wil delen, stuur dan een berichtje naar niels.denutte@demens.nu , of contacteer me telefonisch op 0470 81 09 67.

Met hartelijke groeten

Niels De Nutte