fbpx
deMens.nu

De Inzichten van Fleur Pierets

Zondag 20 november om 10.15 uur op Eén
Herhaling: maandag 21 november om 14.20 uur en zaterdag 26 november om 11.25 uur. En op VRT MAX.

‘DE INZICHTEN’ OP VRT MAX OF TE BELUISTEREN ALS PODCAST.

“LGBTQIA+ … als daar nog een letter bijkomt, dat is prima! Kom maar bij ons, dat is natuurlijk het ding met buiten de norm te vallen, dat je je ook wil verenigen. Maar het betekent ook dat je een soort empathie hebt van … we mogen echt niemand achterlaten.”

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt Nic Balthazar mensenrechtenactivist, kunstenaar, spreker en schrijver Fleur Pierets. Ze heeft de rode haren en het lef van haar heldin Pipi Langkous. Zo trok ze met haar vrouw Julian de wereld rond om te gaan trouwen in de 22 landen waar mensen van dezelfde sekse dat mochten.
Het stoutmoedige kunstproject werd uiteindelijk een beklijvend boek over verlies, want na het vierde huwelijk sterft haar geliefde aan een hersentumor. Maar nog steeds staat Fleur Pierets wereldwijd creatief op de barricades voor de rechten van wat men de LGBTQIA+ community noemt: iedereen die qua sekse of liefde buiten de norm valt. Ze is net terug uit New York en haar strijd gaat moedig door.

Dit zijn de 7 inzichten van Fleur Pierets:

  1. Tijd heelt niet alle wonden.
  2. Het leven is. Punt.
  3. Moed is angst in beweging.
  4. Wees onbevreesd en compromisloos.
  5. Niemand is vrij tot iedereen vrij is.
  6. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. (Pipi Langkous)
  7. Het lijf is een politieke daad.

De Inzichten werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

Het interessante op die manier is dat al die verschillende strijden met al die letters LGBTIQA+ zich hebben verzameld onder de regenboogvlag. Proberen al die minderheden op deze manier sterker te zijn?
Met hoe meer dat je bent, hoe luider dat je klinkt natuurlijk. Dat is een soort community van allemaal mensen die vrij weinig met elkaar te maken hebben, behalve, zelfs nog niet hun seksuele geaardheid. Want een transpersoon, dat is geen seksuele geaardheid, gay zijn is dat wel. Dus wij zitten allemaal samen onder die paraplu onze rechten te proberen verdedigen. Ik snap dat ook wel dat het ook zo lang wordt.
En dat mensen zeggen: ja maar ja, LGBTQ … QIA+.Ja en wat gaan we nog allemaal vinden hè, maar het is ook natuurlijk omdat we weten hoe erg het is om achtergelaten te worden.
Als daar nog een letter bijkomt, dat is prima! Kom maar bij ons, dat is natuurlijk het ding met buiten de norm te vallen, dat je u ook wilt verenigen. Maar ook dat je een soort empathie hebt, van  … we mogen niemand, we mogen echt niemand achterlaten.

En daarom is je volgende inzicht ook zo belangrijk. Je zegt ‘niemand is vrij tot iedereen vrij is’. Maar dat is een quote ook?
Is een quote van Fanny Lou Hamer, een mensenrechtenactiviste. Ja, dat gaat over kruispuntdenken, dat gaat over intersectioneel denken. Zoals schrijfster Audre Lorde zei: ik word één keer onderdrukt omdat ik een vrouw ben, twee keer omdat ik een zwarte vrouw ben, drie keer omdat ik een lesbische zwarte vrouw ben. Dus intersectioneel denken, kruispuntdenken is eigenlijk erkennen dat mensen op verschillende vlakken kunnen gediscrimineerd worden.

In België is conversietherapie nog altijd mogelijk. Dat is dat ze door middel van psychologische of gebeden homoseksualiteit kunnen genezen waar superveel mensen een gigantisch trauma aan overhouden. Dit is nog altijd niet verboden in België.

Kijk, uw lijf an sich, als gay persoon is bijna een politiek statement. Als ik op café ga en ik kus mijn lief, dan kijkt gans het café naar mij en dan is er wel één of andere zatte gast die in beste geval tegen mij zegt: hé, mag ik meedoen?
Dus, uw zijn an sich is al een statement op zich. Als ik op reis ga, moet ik eerst online even opzoeken van: mag ik daar met mijn lief hand in hand lopen of smijten ze mij in de bak of ga ik in elkaar geslagen worden, die toestanden. Dus het feit dat ge bestaat, dat ge er zijt is al een politiek statement, want je druist tegen de normatieve norm in waaruit de maatschappij bestaat. En ja, ik vind dat soms heel intimiderend, maar dan moedig voorwaarts hè!

 

Foto’s © Joke Goovaerts

Lees meer over ‘De Inzichten’ of bekijk de playlist op YouTube

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Bekijk het persbericht